BiH dijaspora

Tranzit kroz Austriju bez zaustavljanja moguć je bez ikakvih ograničenja

banner

Nova pravila za ulazak u Austriju iz takozvanih rizičnih zemalja, u koje spadaju i sve države zapadnog Balkana, počet će da se primjenjuju od ponedjeljka, saopćilo je Ministarstvo zdravstva. Nove mjere, za razliku od onih koje su najavljene početkom sedmice, sadrže male promjene.

Povratnici iz rizičnih regiona morat će sada da sa sobom imaju negativan PCR test, nešto aktuelniji nego do sada, ili ako ga nemaju, kao i do sada, moraju u karantin.

Obavezujući karantin i u slučaju posjedovanja negativnog PCR testa važi samo za državljane trećih država koji nemaju boravak u Austriji.

Za državljane Austrije, EU, Švicarske, kao i sve osobe koje imaju boravak u Austriji, prilikom povratka iz rizičnih regiona, prema uredbi Ministarstva zdravstva, to znači da će morati na granici prikazati ne, kao do sada ljekarski atest koji nije stariji od četiri dana, već negativan PCR test, koji ne smije biti stariji od tri dana, prenosi Kurier.

Ako prilikom ulaska oni nemaju PCR test moraju u desetodnevnu samoizolaciju, koju mogu prekinuti ako urade PCR test o sopstvenom trošku u Austriji, u roku od 48 sati.

Inače, uredbom je smanjeno i trajanje samoizolacije, sa ranijih 14, na 10 dana. Najavljivani obavezni karantin, bez mogućnosti prekida, uz obavezan negativni PCR test važit će samo za građane takozvanih trećih zemalja.

Inače osobe iz te grupe, kao i do sada, ne mogu bez “pravog i valjanog” razloga da uđe u Austriju, a izuzetak su osobe koje ulaze u Austriju iz neke zemlje Šengena.

Također, i tranzit kroz Austriju bez zaustavljanja moguć je bez ikakvih ograničenja.

U uredbi je navedena i lista rizičnih regiona, koja obuhvata 31 zemlju i Kosmet. To su: Albanija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Brazil, Bangladeš, Bjelorusija, Egipat, Čile, Ekvador, Indija, Indonezija, Iran, samoroglašeno Kosovo, Meksiko, Moldavija, Nigerija, Severna Makedonija, Pakistan, Peru, Filipini, Portugal, Rumunija, Rusija, Švedska, Senegal, Srbija, Јužna Afrika, Turska, Ukrajina, SAD i kineska provincija Hubej.

Za osobe koje su od ponedjeljka već u inostranstvu nova pravila važit će tek od 1. augusta.

BHDINFODESK

Related posts

Savez udruženja građana BiH u Oslu: Sjećanje na Srebrenicu u djelima Šukrije Meholjića

BHD Info Desk Administrator

Željko Komšić na sastanku s premijerom Kanade: Sporazum o penziono-socijalnom osiguranju trebalo privesti kraju, jer je od velikog značaja za bh. dijasporu

Urednik BiH Info Desk

Buduća ministrica u Vladi Austrije Alma Zadić meta napada ekstremnih desničara

Leave a Comment