BiH dijaspora

Bosansko Akademsko Društvo u Austriji: “Od Kulina bana do današnjeg dana”

banner

Kolektivno pamćenje početak Bosne vezalo je za Kulina bana. O tome svjedoči poslovica “Od Kulina bana do današnjeg dana”, koja se javlja u nizu varijacija, ali u svakoj izražava uvjerenje da Bosna počinje s Kulinom. Svaki početak je sretan, pun, intenzivan, pa tako i ovaj koji Bosna vezuje za Kulina, o čemu govori poslovica “Od Kulina bana i sretnijeh dana”. To nije slučajno, jer za Kulina bana je vezan prvi dokument, koji svjedoči samostalnost i suverenost zemlje Bosne – povelja kojom on dubrovačkim trgovcima dozvoljava slobodnu trgovinu u bosanskim krajevima. Ako je historija reflektirano vrijeme, moglo bi se reći da s Kulinom Bosna ulazi u historiju. Zato je od izuzetne važnosti čuvati i obnavljati sjećanje na Kulina, zaboraviti njega značilo bi zaboraviti svoje početke i sebe samoga.

I ove godine nastavljamo tradicionalno obilježavanje godišnjice potpisivanja Povelje bana Kulina, 29.08.1189.godine.
Bosansko Akademsko Društvo u Austriji obilježava ovaj dan kao Rodjendan Bosne.

Ove godine planirana je outdoor manifestacija, ali radi trenutne situacije program i učesnike, kao i mogući broj posjetilaca objavit ćemo početkom septembra.

Ono što planiramo da se desi, bez obzira na situaciju sa koronom jeste izbor najboljeg studenta bosanskog porijekla na austrijskim univerzitetima. Dodjela tradicionalne nagrade „GBAA award“ bit će 03. Oktobra 2020 .

Do tada , ostajmo zdravi

Srdačni pozdravi
Bosansko Akademsko Društvo u Austriji

Bosansko Akademsko Društvo

Related posts

Sidney: Ambasador BiH u Australiji Mirza Hajrić prisustvovao svečanosti obilježavanja Dana sloge

BHD Info Desk Administrator

Bosna i Hercegovina na trećem mjestu u svijetu po iseljavanju i odlivu mozgova

Editor

Za provođenje ovogodišnjih Općih izbora namijenjeno oko 8,5 miliona KM

Leave a Comment