Moj stav

Podrška inicijativi da austrijski državljani iz BiH dobiju status manjine

banner

Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 podržava Inicijativu Bosanskog akademskog društva u Austriji da austrijski državljani sa bosanskim korijenima konačno dobiju ustavni status i priznanje nacionalne manjine.

– Ustavnom zaštitom Austrijanki i Austrijanaca porijeklom iz Bosne i Hercegovine još primjerenije bi se osnažila njihova pozicija i ojačala lojalnost prema austrijskoj državi i vrijednostima demokratskog društva. Mnogi od njih već generacijama žive i rade, i tradicionalno su, po opštem mišljenju, na najbolji način socijalizirana i integrisana zajednica u demokratsko društvo Republike Austrije – navodi Asocijacija Krug 99 u saopćenju.

Kako se dodaje, sam zahtjev da se ostvari ustavno određenje bosanske nacionalne manjine u Republici Austriji svim građanima porijeklom iz BiH, bez obzira na njihovu raznoliku religijsku ili etničku pripadnost, “predstavlja iz postojećeg diskriminatornog etno nacionalističkog BH ambijenta, čin najveće civilizacijske važnosti i poštovanja”.

– Njihovi doprinosi prosperitetu austrijske nacionalne države u statusu nacionalne manjine mogu biti snažan faktor, inspiracija i uzor toliko potrebnom preporodu bosanske države kao napredne demokratske nacije slobodnih građana. Živjeti bez diskriminacije podjednako kao i stigmatizacije, osnove su ljudskih prava i temeljnih sloboda svakog čovjeka koja se već ostvaruju u većini modernih  demokratskih država – suverenih nacija – saopćeno je iz Asocijacije Krug 99.

BHDINFODESK

Related posts

Analitičar Faruk Hadžić: Od akciza do sada je u BiH otvoreno nekoliko dionica, ali na “Youtubeu”

Editor

BiH će bojkotovati ceremoniju dodjele Nobelove nagrade u Stockholmu

BHD Info Desk Administrator

Sarajevo film festival 1995. je bio prkos nerazumu, SFF 2020. je prkos razumu!

Editor

Leave a Comment