BiH dijaspora

Predsjedniče Milanoviću: Prvo vas želimo podsjetiti na pravosnažne presude internacionalnih i nacionalnih sudova kojima je dokazana agresija Republike Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu

banner

Presuda suda Ujedinjenih nacija predstavlja snažnu osudu zločina počinjenih protiv Bošnjaka Hercegovine i srednje Bosne i konačnu potvrdu karaktera rata u Bosni i Hercegovini – agresija. Ovom presudom svjetskog suda potvrđeno je da je država Bosna i Hercegovina bila žrtva agresije, da je djelovanje paradržavne tvorevine predstavljalo pobunu protiv legalnih i legitimnih organa Republike Bosne i Hercegovine, te da su u ostvarivanju takvih ciljeva počinjeni brojni i gnusni zločini protiv civilnog stanovništva, mahom Bošnjaka. Sud Ujedinjenih nacija je sudski verificirao da su Bošnjaci bili žrtva agresije Republike Hrvatske.

Cilj tog udruženog zločinačkog poduhvata  je bio da se politički i vojno potčine, trajno uklone i etnički očiste Bošnjaci iz onih dijelova Bosne i Hercegovine koji su proglašeni paradržavom Herceg-Bosnom, te da se ta područja pripoje državi Hrvatskoj, ili da se proglase državom unutar Bosne i Hercegovine (po uzoru na entitet Republiku Srpsku). Posebno je važno što je Haški tribunal presudio da je sukob Hrvatskog Vijeća Odbrane i Armije Republike Bosne i Hercegovine bio međudržavni sukob – agresija na međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu, te da su šestorica visokih funkcionera nekadašnje takozvane Hrvatske Republike Herceg-Bosne i članovi državnog i vojnog vrha Hrvatske bili učesnici udruženog zločinačkog poduhvata.

Tadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman i predsjednik Herceg-Bosne Mate Boban odlučili su da je za uspostavljanje zločinačke tvorevine Herceg-Bosne neophodno promijeniti nacionalni sastav stanovništva. Zato su zločini nad bošnjačkim stanovništvom bili dio udruženog zločinačkog poduhvata. U presudama Haškoj šestorci Herceg Bosna, Pretresno i Žalbeno vijeće su, primjenjujući stroga mjerila međunarodnog krivičnog prava, utvrdili da je Herceg Bosna rezultat pokretanja udruženog zločinačkog poduhvata, koji je imao za cilj stvaranje hrvatskog entiteta u Bosni i Hegovini, te njegovo ujedinjenje sa susjednom Hrvatskom. To su pravni fakti, koje priznaje cjelokupna međunarodna javnost i institucije civiliziranog svijeta.

Predsjedniče Milanoviću, vaše odlikovanje pobjeglih ratnih zločinaca je anticivlizacijski čin koji prije svega nanosi veliku štetu međunarodnom ugledu Republike Hrvatske.

Odlikovanje generala Zlatana Mije Jelića koji je u bijegu pred organima gonjenja Bosne i Hercegovine predstavlja ne samo uvredu i ponižavanje žrtava, već i poniženje istine i pravde, međunarodnih sudova i države Bosne i Hercegovine. Taj necivilizacijski čin je protivan evropskim vrijednostima i negativno utiče na odnose Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Pozivamo bosanske Hrvate i Hrvate u Hrvatskoj da izraze žaljenje i distanciraju se od vašeg anticivilizacijskog čina  i tako se distanciraju od zločinačke paradržavne tvorevine Herceg Bosne i ideje Velike Hrvatske i na taj način daju doprinos izgradnje bolje zajedničke budućnosti slobodne, demokratske, nezavisne, suverene države Bosne i Hercegovine i njene dobrosusjedske saranje sa Hrvatskom.

Predsjedniče Milanoviću, još imate šansu da ispravite dehumanizirajuči postupak.

Umjesto nagrađivanja pobjeglog ratnog zločinca pozivamo vas da generala Zlatana Miju Jelića isporući državi Bosni i Hercegovini i tako jasno date do znanja da ste na strani istine, pravde, da poštujete suverenitet, teritorijalni integritet, nezavisnost, državnost i politički subjektivitet Bosne i Hercegovine. U zemljama civiliziranog svijeta se ratni zločinci isporučuju državi koja ih traži. Oduzmite odlikovanja pobjeglim,osuđenim ratnim zločincima, jer je to najbolji, evropski, doprinos susjedskoj saradnji Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Samo tako ostajete na strani istine, pravde, ljudskih prava i sloboda, čovjeka i civilizacije.

Oni koji nagrađuju pobjegle ratne zločince i njihove ideje neće imati ni moralnu ni političku snagu da nas zaustave u našim aktivnostima. Na to nas obavezuje pijetet prema žrtvama i njihovim porodicama.

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Related posts

Građani smješteni na Bjelavama: Grupa putnika iz Švedske od dolaska 5. aprila pa do danas nisu testirani

BHD Info Desk Administrator

U Danskoj obilježeno podsjećanje na genocid u Srebrenici

Urednik BiH Info Desk

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović posjetio Ambasadu BiH u Londonu i razgovarao sa predstavnicima bh. dijaspore

Copo Sejo

Leave a Comment