Biznis

Domaće firme ponovo osvajaju kosovsko tržište

banner

Da preduzeća iz BiH ponovo osvajaju tržište samoproglašenog Kosova govore i podaci Spoljnotrgovinske komore BiH, gdje je izvoz za pola ove godine povećan za više od 18 miliona KM u odnosu na isti period lani.

“U prvom polugodištu tekuće godine iz BiH je na tržište Kosova izvezeno robe u ukupnoj vrijednosti od 24.942.922 KM, što je više za 18.088.459 KM ili 73 odsto u odnosu na isti period 2019. godine”, rekli su iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Dodaju da je evidentno da je u ovoj godini izvoz na tržište Kosova povećan, što je prije svega rezultat tamošnjeg ukidanja zabrane uvoza sa tržišta BiH.

“Evidentan je ponovni izvoz pripremljenih ili konzerviranih proizvoda od mesa, drugih klaoničkih proizvoda u ukupnoj vrijednosti od 2,9 miliona KM. Ponovno smo izvezli mlijeko i pavlaku u ukupnoj vrijednosti od 1,1 milion KM i kruh, peciva i kolače u vrijednosti od 552.383 KM”, ističu iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Dodaju da kada se sumira struktura proizvoda koje BiH izvozi prema Kosovu, zastupljen je izvoz prehrane i agroindustrijskog, metalskog i tekstilnog sektora.

Adin Fakić, direktor kompanije “Milkos” iz Sarajeva, koja je do uvođenja taksa bila jedna od kompanija koje su najviše izvozile na kosovski prostor, za “Nezavisne” kaže da su odmah po ukidanju taksa ponovo krenuli s izvozom.

“Čim su početkom aprila ukinute mjere koje su bile na snazi izvezli smo veoma značajnu količinu proizvoda. Naravno da je pandemija izazvana virusom korona imala određen uticaj, međutim to takozvano ponovno punjene polica marketa na Kosovu našim proizvodima je bilo više nego uspješno. Premašili smo svoja očekivanja”, kazao je Fakić.

Među preduzećima koja su prednjačila po količinama robe izvezene na Kosovo je i “Komerc-mali” iz Prnjavora, koji na tamošnje tržište plasira rebrasti betonski čelik i toplo valjanu žicu.

“Počeli smo izvoziti nakon što su takse ukinute, ali je i dalje riječ o malim količinama robe u odnosu na to koliko smo izvozili prije uvođenja nameta”, rekli su u preduzeću “Komerc-mali”.

Dodaju da bi izvoz na kosovsko tržište bio sigurno i veći da nema dodatnih peripetija kao što je sada virus korona.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske, kazao je da se firme iz cijele BiH polako vraćaju na tržište Kosova.

“Rast od 18 miliona KM je jako bitan, posebno u ovom vremenu krize izazvane pandemijom virusa korona kada definitivno imamo smanjeno poslovanje privrede, tako da su ovakvi pomaci dobrodošli. Očekujemo da se u narednom periodu dodatno poveća izvoz”, kazao je Blagojević.

Prema njegovim riječima, jako je teško očekivati da se BiH vrati na poziciju kakvu je imala prije uvođenja taksa u novembru 2018. godine, ali svakako ohrabruje rast izvoza.

“Ali, to samo govori da imamo proizvode koji svojim kvalitetom i cijenom apsolutno zadovoljavaju potrebe tamošnjeg tržišta i imaju mogućnost plasmana”, kazao je Blagojević.

Podsjetimo, Kosovo je u novembru 2018. godine uvelo takse na uvoz robe iz BiH, a one su ukinute tek 31. marta ove godine.

Top izvozni proizvodi u prvoj polovini ove godine

ProizvodVrijednost KM
Šipke od željeza ili nelegiranog čelika samo kovane 4.175.605
Ostali pripremljeni ili konzervirani proizvodi od mesa, drugih klaoničkih proizvoda ili krvi 2.999.387
Toplo valjana žica od željeza ili nelegiranog čelika 2.959.684
Lijekovi 1.865.109
Drvo obrađeno po dužini piljenjem, glodanjem ili rezanjem 1.636.361
Mlijeko i pavlaka, nekoncentrirani i bez dodatog šećera 1.110.398

N.N.

Related posts

Charge inkubator program: Kompanija Heartland s idejom promocije bh. turizma u Noreškoj dobila podršku

Urednik BiH Info Desk

U Gradačcu otvoren je 50.jubilarni sajam poljoprivredne i prehrambene industrije i sajam šljive 2023

Editor

Mlade poduzetnice iz Zenice proizvode pamučne zaštitne maske za lice

Editor

Leave a Comment