Društvo

BiH: U vojnoj vježbi ‘Brzi odgovor 2020’ učestvovat će predstavnici 20 država

banner

EUFOR već nekoliko mjeseci planira vježbu “Brzi odgovor 2020” u Bosni i Hercegovini, u kojoj će učestvovati 20 država jedinstveno pod komandom EUFOR-a, uključujući i Višenacionalni bataljon.

Iz EUFOR-a su rekli da ću među državama učesnicama i Austrija, Bugarska, Grčka, Mađarska, Italija, Rumunija i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Vježba “Brzi odgovor 2020” će biti održana širom BiH od 31. avgusta do 5. septembra s ciljem da omogući vojnicima Oružanih snaga BiH i EUFOR-a zajedničku obuku za operacije podrške mira, kao i sposobnost EUFOR-a da dovede u zemlju rezervne snage koje pomažu vlastima BiH u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.

Ova vježba se održava svake godine, te je dio redovnog kalendara obuke Oružanih snaga BiH i EUFOR-a.

No, budući da se ove godine vježba održava u vrijeme pandemije koronavirusa, iz EUFOR-a kažu da zemlje učesnice u potpunosti poštuju međunarodne mjere zaštite za Kovid-19, kao i mjere izdate od BiH i EUFOR-a.

“Niti jednom vojniku neće biti dozvoljen ulazak u BiH ukoliko svi kriteriji za izolaciju i testiranje ne budu u potpunosti ispoštovani”, poručili su iz EUFOR-a.

BHDINFODESK

Related posts

Znanstveni tim Ivana Đikića pronašao ‘Ahilovu petu’ korone

Editor

Od danas Austrija ne preporučuje odmor u Hrvatskoj

BHD Info Desk Administrator

SABNOR BiH: Svim antifašistima, Bosne i Hercegovine čestitamo 27. juli – Dan ustanka naroda BiH

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment