Moj stav Pogledi

SDA: Srbija nastavlja agresiju na BiH povezivanjem Kosova s entitetom RS

banner

Nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će u narednim danima pozvati člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednicu Republike Srpske Željku Cvijanović u Beograd da bi razgovarali o dokumentu koji su mu dostavili, odlasili su se iz SDA.

Naime, Dodik je poslao dokument Vučiću, u kojem se žali na visokog predstavnika u BiH i zapadne zemlje, a osnova Dodikove žalbe je ta da želi povezivati rješavanje kosovskog pitanja sa RS-om.

“Koordinirano djelovanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića s vlastima RS-a u svrhu povezivanja statusa Kosova s entitetom RS, u aktuelnim pregovorima Srbije i Kosova, predstavlja nastavak agresije na Bosnu i Hercegovinu, s ciljem ugrožavanja njene cjelovitosti”, poruka je najveće bh. stranke SDA.

Naglašavaju da tome svjedoče posljednje izjave Milorada Dodika koji je kazao da je s Vučićem u Banjoj Luci imao sastanak o “statusu RS” te da su se dogovorili da vlasti RS-a upute dokumentaciju o tome, što, kako tvrde, nedvosmisleno potvrđuje da Vučić, nasuprot deklarativno korektne i pomirljive, iza kulisa vodi dvoličnu i agresivnu politiku s teritorijalnim pretenzijama prema BiH.
“Tražimo od predsjednika Srbije da prekine ovakvo djelovanje, jer je slične stvari radio i Slobodan Milošević koji je time doveo do najveće nesreće, ratnih sukoba i zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Svako ko misli da može ovakvim djelovanjem iza kulisa nasrtati na cjelovitost Bosne i Hercegovine, mora da zna da time ruši Dejtonski mirovni sporazum, a time i mir u Istočnoj Evropi te da patrioti ove države neće dopustiti da se otme ijedan pedalj njene teritorije, kao što nismo dopustili da se to učini i u mnogo težim vremenima za Bosnu i Hercegovinu”, zaključuju iz SDA.

BHDINFODESK

Related posts

Građanska inicijativa “KLUB 100 – PLUS” insistira: Proglasite Inzka “personom non grata”!

BHD Info Desk Administrator

Bivši ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Indiji Dr. Sabit Subašić: Povlačenje visokih diplomata i slanje novih ovu će državu koštati najmanje 300 000 KM

Palmer za VOA: Međunarodna zajednica ne može dopustiti opstanak Dodika

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment