Sport

EKSKLUZIVNO Salihamidžić junior: Želim igrati za Bosnu i Hercegovinu

Junior Bayerna Nick Salihamidžić, sin proslavljenog Hasana Salihamidžića, ekskluzivno za Reprezentacija.ba portal otkriva da bi se odmah odazvao pozivu u reprezentaciju BiH

Bosna i Hercegovina ne može se pohvaliti sa previše igrača koji su igrali za Bayern Minhen i Juventus. Tačnije postoje samo dvojica. Jedan je bio Hasan Salihamidžić, velikan europskog i bh. fudbala, a drugi njegov sin Nick Salihamidžić koji već sa 17 godina danas sa uspjehom nosi dres Bayern Minhena U19.

U razgovoru za Reprezentacija.ba portal Salihamidžić junior, koji može igrati za Njemačku, Španiju i BiH, ekskluzivno otkriva kako bi vrlo rado obukao dres Bosne I Hercegovine kojoj je njegov otac udarao temelje i nastavio tamo gdje je on stao. Naravno, na poziciji desnog beka, baš kakvu je igrao i legendarni Brazzo.

Razgovarao: Bojan Selesković

Nakon 16 trofeja u igračkom dresu, tvoj otac Hasan je ponovo napravio veliki uspjeh sa Bayernom – sada kao sportski direktor? Kakvi su utisci?

Vrlo sam ponosan na oca posebno nakon što je pretrpio toliko kritika na početku svog rada 2017. I 2018., ali i 2019. godine. Sada je svima dokazao da nisu bili upravu kada su ga osporavali. Osjećaj je stvarno sjajan, puno smo razgovarali i prije i poslije utakmice. Ne toliko koliko o samom fudbalu, koliko o tome kako nas je učinio ponosnim kao porodicu. Gledati ga kako pravi takav uspjeh bilo je, ponavljam, stvarno sjajno.

Ljudi u Bosni i Hercegovini i ne znaju toliko o tebi. Znamo da si u Bayern Minhenu da sada, iako imaš 17 godina, već igraš za U19 tim? Šta radiš osim fudbala?

Fudbal sam počeo trenirati u Juventusu. Kasnije sam još nastupao za Unterhaching, i nakon toga za Bayern. Negdje sa 11 godina sam shvatio da imam kvalitet, te da ću pokušati napraviti veliku karijeru. Sve više sam posvećen fudbalu, pa uz treninge u klubu dodatno radim u teretani kako bih ojačao fizički. Individualno sve više radim i tehničke treninge. Osim fudbala moj život i nije toliko zanimljiv. Još uvijek idem u školu ovdje u Minhenu i pred sobom imam završnu godinu. Posvećen sam vrlo fudbalu, pa i slobodno vrijeme provodim sa prijateljima iz tima najviše, posebno sa saigračem Armindo Siebom.

Foto: Reprezentacija.ba

Tvoj otac je bio veliki igrač, ali također i tvoj ujak Španjolac Francisco Copado koji je bio napadač Hoffenheima, Frankfurta, HSV-a, Mallorce… Imaš dobru fudbalsku genetiku?

Moj otac je bio sjajan igrač i želim pokušati doseći njegov nivo. Bio je moj idol i volio bih doseći njegov nivo u onome što je pokazao u klubovima, ali i reprezentaciji. Ujak je bio također odličan igrač, vrlo tehnički jak i efikasan napadač. Nadam se da sam pokupio najbolje od njih, ali opet sve je do mene i koliko budem posvećen i koliko budem radio.

Prije nekoliko mjeseci objavio si fotografiju u dresu Bosne i Hercegovine? Tvoj otac je Bosanac, majka Španjolka, da li je ovo bila poruka da bi zaigrao za BiH?

To bi bila velika čast i 100% bih prihvatio poziv da zaigram za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. BiH je dio mene i moje porodice i osim što bih predstavljao državu, bila bi mi posebna čast da kroz to predstavljam i sve ono što znači moja porodica. Dakle,  da precizno odgovorim – prihvatio bih odmah poziv u U18 I U19 reprezentaciju BiH i pokušao nastaviti tamo gdje je stao moj otac.

Koliko si uopšte blizak sa Bosnom i Hercegovinom, voliš li našu muziku, našu hranu, gledaš li utakmice reprezentacije?

Najveća veza sa BiH su moji nana i djed koji žive dole i sa kojima sam stalno u kontaktu. Moram biti iskren da bosansku muziku baš i ne volim (ha, ha), ali hranu volim, posebno ćevapčiće i naše palačinke. Reprezentaciju BiH gledam, ali nažalost nisam baš bio u prilici gledati mlađe selekcije. Cijeli život sam jako puno zauzet zbog treninga i škole, a nadam se kada budem stariji da ću moći obići Bosnu i Hercegovinu detaljno i dobro je upoznati.

Hasan Salihamidžić je vjerovatno najzaslužnija osoba zbog koje je Zvjezdan Misimović obukao dres Bosne i Hercegovine, a sada je upravo legendarni Miske taj koji je angažovan u FS BiH da pod zastavu BiH dovede najbolje naše igrače iz dijaspore. Nick Salihamidžić sigurno je jedan od prioriteta.

Foto: Repreznetacija.ba

(Reprezentacija.ba)

Related posts

Okupljanje igrača 2003. godište: U Zenicu dolaze bh. talenti iz domovine i dijaspore

Editor

Dušan Bajević objavio je spisak igrača za novembarske utakmice

Editor

Odjednom Hasana Salihamidžića u Bayernu shvaćaju ozbiljno

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment