Moj stav Pogledi

Kako detalje sporazuma vide šefovi Srbije i Kosova

Hoti: Sporazumi sa Srbijom vrede više od jedne milijarde eura i biće realizovani za godinu

Dogovoreno je da Kosovo na godinu dana pauzira učlanjenje u međunarodnim organizacijama, a Srbija da na godinu dana stopira lobiranje protiv učlanjenja Kosova i povlačenja priznanja

Potpisani sporazum o ekonomskim odnosima veliki je korak ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, izjavio je premijer Kosova Avdullah Hoti na konferenciji za novinare nakon potpisivanja sporazuma u Beloj kući u prisustvu američkog predsednika Donada Trumpa, javlja anadolu Agency (AA).

Hoti je ocenio da je potpisani sporazum istorijski u smislu važnost kao korak ka konačnom sporazumu dve države i ka recipročnom priznanju.

Navodeći glavne elemente potpisanog sporazuma Hoti je kazao da je to projekat o autoputu i železnici Priština-Merdare, velika finasijska podrška malim i srednjim preduzećima, te investiranje u energetiku, donošenjem gasa i izgradnjom termocentralne na gas i gasne mreže.

“Svi ovi sporazumi vrede više od jedne milijarde eura i imamo obećanje predsednika Trumpa i njegove administracije da će sve ovo biti realizovano za godinu dana”, kazao je Hoti.

Istakao je da je dogovoreno i recipročno priznanje između Kosova i Izraela i uspostavljanje diplomatskih odnosa.

“Upravo sam pričao telefonom sa premijerom Netanjahuom u prisustvu predsednika Trumpa kome sam zahvalio na spremnosti da priznaju Kosovo”, kazao je Hoti.

Premijer je ocenio da je to jako važna vest priznanje Izraela, jer gotovo tri godine nije bilo priznanja i jako je važna podrška SAD-u Kosovu u pravcu priznanja i učlanjenja u međunarodne organizacije.

Dogovoreno je da Kosovo na godinu dana pauzira učlanjenje u međunarodnim organizacijama, a Srbija da na godinu dana stopira lobiranje protiv učlanjenja Kosova i povlačenja priznanja.

Hoti je dalje kazao da je dogovorena funkcionalizacija zajedničkog upravljanja graničnim prelazom Merdare, uspostavljanjem zajedničke kontrole sa osobljem Kosova i Srbije, formiranje mini šengen zone u kojoj će pored Kosova i Srbije biti i Albanija i Severna Makedonija, potom priznanje diploma i seritifaka dve države.

“Složili smo da se uradi studija fizibiliteta o jezeru Gazivode, kako će se koristi voda tog jezera u budućnosti, kao izvor vode i energije”, kazao je Hoti.

Vučić i Tramp/AFP

Sporazum Srbije i Kosova obavezuje Beograd da ambasadu prebaci iz Tel Aviva u Jerusalem

Ovo nije trilateralni sporazum. Važna je razlika. Ovo je sporazum koji je Srbija napravila sa SAD, treća strana nije priznata kao subjekt međunarodnog prava, što je važno za nas, rekao Vučić

Dogovor o ekonomskoj normalizaciji između Kosova i Srbije uključuje obavezu Beograda da prebaci izraelsku ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem, naveli su iz Bijele kuće, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Naši domaćini su mislili da mi treba da pozovemo Izrael da priznaju nezavisno Kosovo. Mi smo rekli da ne možemo to da uradimo. Odigrali smo na sljedeći način – idemo u dva sporazuma. Ako budete poštovali Srbiju mi ćemo za godinu dana da prebacimo ambasadu, pokazaćemo poštovanje Izraelu, ali ne učestvujemo u onome što su potpisali sa Albancima“, objasnio je za srbijanske medije Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Američki predsjednik Donald Trump izrazio je zadovoljstvo zbog postizanja, kako ga je nazvao istorijskog dogovora Srbije i Kosova uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država.

“Dogovor kojem su SAD posredovale uključuje i sporazum između Kosova i Izraela o normalizaciji njihovih odnosa i uspostavljanju diplomatskih veza. Srbija se također složila da u septembru otvori komercijalni ured u Jerusalemu i u julu preseli svoju ambasadu u taj grad“, rekao je Trump.

Vučić je nakon postizanja dogovora insistirao na tome da se radi o bilateralnom, a nikako trilateralnom sporazumu.

“Ovo je dobar sporazum za Srbiju, zvučaće slavodobitno ako kažem da čestitam, ali sam iskreno zadovoljan, i svi članovi delegacije, onim što smo postigli. Ovo nije trilateralni sporazum. Važna je razlika. Ovo je sporazum koji je Srbija napravila sa SAD, treća strana nije priznata kao subjekt međunarodnog prava, što je važno za nas“, naglasio je Vučić, prenose srbijanski mediji.

Obraćajući se novinarima u Ovalnom ured, zajedno sa kosovskim premijerom i srbijanski predsjednikom, Trump je istakao da će ekonomski pakt poslužiti kao odskočna daska za daljnju saradnju, opisujući to dostignuće kao faktor objedinjavanja.

“Ekonomija može spojiti ljude. Bilo je puno svađa, a sada i puno ljubavi“, kazao je američki lider.

Srbijanski predsjednik Vučić i kosovski premijer Avdullah Hoti predvodili su delegacije koje su potpisale sporazum s američkim predsjednikom Trumpom večeras u Bijeloj kući, a tiču se ekonomske saradnje između Srbije i Kosova.

Nakon sastanka u Washingtonu delegacije Srbije i Kosova putuju u Brisel na dalje pregovore.

BHDINFODESK

Related posts

Pravda za Davida: Darko Ćulum na čelu SIPA-e je šamar pravdi

Urednik BiH Info Desk

IFIMES: Da li je pravosuđe u BiH samo interesna skupina?

BHD Info Desk Administrator

Rusi protiv Inckovog izvještaja jer demonizuje Srbe

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment