BiH dijaspora

Mladim Bosancima iz BiH koji žive u Kanadi prijeti deportacija zbog “nepropisnog državljanstva”

Severin i Svjetlana Blagojević su brat i sestra iz Bosne i Hercegovine koji žive u Calgaryju i plaše se da će biti deportovani nakon što im je oduzeto kanadsko državljanstvo.

Severin i Svjetlana imali su 13 i 10 godina kada ih je njihov, današnji otac usvojio u Alberti 2015. godine nakon što su izgubili roditelje i proveli godine u domu, piše Global News.

Sada njihov advokat Kevin Zemp pokušava pronaći način da izbjegne njihovu deportaciju nakon što su u januaru primili pismo iz Odjela za imigracije, izbjeglice i državljanstva Kanade (IRCC) u kojem im je rečeno da im je državljanstvo oduzeto.

“Kada je savezna vlada pogledala sve razloge, smatrali su da im je državljanstvo dodijeljeno nepropisno, jer usvajanje nije prošlo sve potrebne i pravilne korake”, rekao je Zemp.

Svjetlana je kazala da im je život vrlo težak, da uvijek nailaze na poteškoće, pa tako čak i povratak u školu nije mogao proći bez poteškoća jer joj je bila potrebna odgovarajuća dokumentacija.

“Ne mogu se stvarno pripremiti za budućnost. Ako želim raditi bilo šta poput povratka u školu ili na Univerzitet, nemam veliku podršku vlade”, kazala je.

Severin također ne može da ode na Univerzitet niti da se zaposli.

Iz odjela vlade Kanade (IRCC) koja je odgovorna za pitanja koja se bave imigracijom u Kanadi komentarisali su ovaj slučaj kazavši da razumiju da su ovakve situacije izazovne i složene.

“Kanada je vezana međunarodnim i domaćim zakonima o usvojenjima koji postoje kako bi zaštitili sigurnost i dobrobit djece u ranjivim situacijama. Mi moramo osigurati da svi slučajevi koji uključuju djecu budu u skladu sa kanadskim zakonom i našim međunarodnim obavezama”, rekli su iz odjela.

Zemp je rekao da je zatražio da se Severin i Svjetlana razmotre za humanitarnu pomoć kako bi dobili državljanstvo. IRCC je rekao da se odobrenje stalnog boravka iz humanitarnih razloga razmatra od slučaja do slučaja. U međuvremenu, Severin i Svjetlana bore se kako bi u Kanadi mogli nastaviti normalno živjeti.

BHDINFODESK

Related posts

“KLUB 100-PLUS” pisao ministru Milošu Lučiću: Zahtjevi bh.dijaspore još na čekanju!

BHD Info Desk Administrator

IGK: Bez presude za Prijedor i ostale opštine u BiH, Haški ztribunal nije u potpunosti realizovao svoju misiju

BHD Info Desk Administrator

MVPBiH nema informacija da među stradalima u Šri Lanki ima bh. državljana

Leave a Comment