BiH dijaspora Najčitanije

Da li postoji mogućnost dvojnog državljanstva za bosanskohercegovačke građane u Austriji?

banner

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković u Beču je održala sastanak s ministricom pravde Republike Austrije Almom Zadić, na kojem su razgovarale o državljanstvima bosanskohercegovačkih građana, migrantskoj krizi i vladavini prava.

Na sastanku je navedeno da u Austriji živi oko 170.000 građana bh. porijekla, te da se skoro polovina njih morala odreći bh. državljanstva prilikom dobijanja državljanstva Austrije.

Ministrica Turković je zamolila ministricu Zadić da se istraži da li postoje moguće opcije za očuvanje prava na dvojno državljanstvo za Bosance i Hercegovce koji žive u Austriji, te kakve su zakonske mogućnosti po ovom pitanju. Ovo pitanje je izuzetno važno, istakla je ministrica Turković, zbog očuvanja veza s domovinom, ali i zbog komplikacija kada su u pitanju imovina, nasljedstvo i porezi. Dodala je da smatra da i druge države bivše Jugoslavije dijele isto mišljenje.

Ministrica Zadić je kazala da u potpunosti razumije situaciju, te da se mnogi ljudi ne žele odreći svog prvobitnog državljanstva, jer žele da budu uključeni u procese u rodnoj zemlji. Obećala je da će ova pitanja uputiti ministarstvima unutrašnjih i vanjskih poslova. Smatra da ovo pitanje zahtijeva veću reformu, te ako se ona dogodi, ne može biti urađena samo za jednu državu. Dodala je da će ispitati kakvo je raspoloženje u austrijskoj Vladi po ovom pitanju.

Ministrica Turković je govorila o trenutnoj teškoj situaciji u našoj zemlji, koja je pogođena velikim prilivom migranata, te dodala da je Bosni i Hercegovini potrebna pomoć s postupanjem u ovakvim situacijama. Bh. vlasti su, naglasila je, otvorene za sve prijedloge i preporuke, a trenutno se potpisuju sporazumi o povratku migranata u njihove matične zemlje.

Ministrica Zadić je kazala da pomno prati ovu situaciju, te da je upoznata sa situacijom u Bihaću. Ovo pitanje je pokrenula s Ministarstvom unutrašnjih poslova, u stalnim je razgovorima s koalicionim partnerima, te ulaže napore za rješavanje ovog pitanja.

Ministrice su razgovarale i o vladavini prava, odnosno o mogućnostima i rješenjima koji bi pomogli lokalnim institucijama u BiH da pooštre pravila, kada je u pitanju borba protiv korupcije i kriminala.

Ministrica Turković je izrazila želju da, ukoliko postoji mogućnost, jedna osoba iz Ministarstva pravde Austrije dođe u Ministarstvo vanjskih poslova BiH, zbog prijenosa znanja i iskustava. Ministrica Zadić je podržala prijedlog, te navela da se jedna osoba iz Ministarstva pravde već nalazi u Beogradu, s ciljem poticanja razmjene i jačanja regionalnih veza. Dodala je da austrijska strana istražuje mogućnosti uspostavljanja drugih mjesta saradnje u zemljama jugoistočne Evrope, a ukoliko se više zemalja Evropske unije želi pridružiti, onda bi se mogla smisliti zajednička akcija po ovom pitanju, saopćeno je Ministarstva vanjskih poslova BiH.

BHDINFODESK

Related posts

Prirodno Dobrun’ uspješna priča o ulaganju bh. dijaspore u Višegrad

BHD Info Desk Administrator

Veličanstvena bosanskohercegovačka noć u Detroitu povodom Dana nezavisnosti BiH

Urednik BiH Info Desk

Bijeli golub ponovo (ne)leti 206/ 100: „BIJELI CVIJET…“ ZA JELICU I OMERA

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment