Moj stav Pogledi

MILORAD I TRGOVSKA GORA: Čim se Dodik poziva na institucije BiH prevara je na vidiku

Posjeta  Milorada Dodika Republici Hrvatskoj s pravom je još uvijek aktuelna. U javnom diskursu vlada mišljenje da postoji opravdana sumnja da je Milorad Dodik u dogovoru sa vlastima Republike Hrvatske krenuo u napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

Dakle, disolucija u najavi. A, s druge strane Dodik konkretne probleme nije spominjao, jeste naknadno kada je vidio da posjeta neće proći glatko i da je sjećanje na Karađorđevo živo.

Sada Dodik govoreći o Trgovskoj gori svojevrsni pritisak prebacuje na institucije BiH. One koju želi podijeliti. 

„Otvoreno smo razgovarali i o Trgovskoj gori“, kazao je Dodik u namještenom intervjuu Večernjem listu.

Istina je sljedeća, Dodikovi kadrovi odnosno HDZ-ovi su u institucijama države a koje bi trebale da vode brigu o tome.

Ministar Staša Košarac (SNSD) naveo je da je pitanje izgradnje odlagališta za radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo na lokalitetu Trgovska gora postalo unutrašnje političko pitanje u BiH, uprkos nastojanjima da, u koordinaciji nadležnih institucija na svim nivoima vlasti u ovoj zemlji, na bazi stručnih argumenata branimo stav o neprihvatljivosti namjere Hrvatske da na predmetnoj lokaciji odlaže sporni otpad. 

Kaže Košarac da Dodik u potpunosti podržava aktivnosti Koordinacionog tijela za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora u rješavanju ovog pitanja u interesu svih građana u BiH, uz očuvanje dobrih bilateralnih odnosa sa Hrvatskom.

Sve što Dodik, ali i njegovi kadrovi govore, treba uzeti s rezervom, jer je sada plan prebaciti odgovornost na institucije države, jer ih treba predstaviti nemogućim, nefunkcionalnim, a što potvrđuje i Dodikov  sastanak u Zagrebu s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem.

Jer da Dodik poštuje Ustav i ustavno uređenje ne bi mimo institucija radio. Ali naučili smo da on jedno govori drugo radi. Jer u konačnici kada Trgovska gora i osvane, kao i Pelješki most opet će se teret odgovornosti prebaciti na institucije Bosne i Hercegovine. I tako Dodik priča kao da su to živa bića, a ne ustanove u kojima sjede, gle čuda, upravo njegovi kadrovi.

Nije Dodik, iako se sada tako predstavlja, ni spomenuo Trgovsku goru Milanoviću i Plenkoviću, imali su posla oko Deklaracije o razbijanju BiH, a što bi u konačnici moglo biti predmetom krivičnog procesuiranja.

A. Čorbo-Zećo/Patria

Related posts

Otvoreno pismo Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije Aleksi Bečiću, Zdravku Krivokapiću i Dritanu Abazoviću

Editor

Institut za istraživanje genocida Kanada osuđuje hapšenje Edina Vranja u Srbiji

Editor

SUD U STRAZBURU: Termin “konstitutivni narodi“ uveden zbog zaustavljanja genocida i etničkog čišćenja

Leave a Comment