BiH dijaspora

Stockholm: Preminuo Hilmija Šiširak zaljubljenik u Mostar

Juče je iz dalekog Štokholma u Mostar stigla tužna vijest. U nepregledna prostranstva sjećanja u 85. godini života otišao je Hilmija Šiširak, antifašista, zaljubljenik u Mostar, hroničar njegove prošlosti koju je neumorno otkidao od zaborava i zapisujući ostavljao za vječnost, naveli su iz UABNOR-a.

– Gdje god je bio angažovan, od izviđačke organizacije do poslova odbrane i civilne zaštite, nesebično je davao sebe i širio optimizam stvarajući široki krug prijatelja i poštovalaca. Neka je vječna slava i hvala drugu Hilmi. Nama valja dalje, da bar neke od zajedničkih snova o povratku Mostara Mostaru ostvarimo. Nedostajaće, ali i sjećanje na našeg Hilmu davati će nam snagu i inspirisati nas, emotivno se opraštaju iz UABNOR-a.

Istakli su da je Šiširak ugradio sebe u temelje Mostara “kojeg sanjamo i kojeg volimo, u temelje Mostara o kojem konstantno pričamo”.

– Na samim počecima našega zanimanja za prošlost Mostara, nas trojica, rahmetli Braco Čampara, i nas dvojica (Smail Špago i Tibor Vrančić), gutali smo njegove tekstove o šetnji Mostarom, a koji su izlazili u nastavcima u časopisu za dijasporu MM. Prije toga, objavljeni su i u poznatom časopisu za kulturu – Most. Iz tekstova smo se upoznavali s prvim starim objektima u Mostaru iz turskog doba, o mnogim nepoznatim činjenicama iz prošlosti grada, o austrougarskoj gradnji. Kasnije smo Hilmu i upoznali. Bio je nenametljiva, tiha i odmjerena osoba, puna poznavanja činjenica iz povijesti, a koju je nesibično dijelio s nama početnicima. Mi smo ga s pažnjom slušali, a kad bi došli kući, brzo smo pribilježavali novospoznate činjenice. Naše članke i knjige je pomno iščitavao i ukazivao na sve dobre strane, ali nam je skretao pažnju na greške i propuste. Upućivao kojim smjerom nastaviti, davao nove ideje i spominjao neistražene stvari koje bi se svakako trebale obraditi. Druženje s njim za vrijeme ljeta postala je naša tradicija i obaveza. Čim bi stizali u Mostar raspitivali bismo se je li Hilmo već stigao. On je većinu ljeta provodio u Mostaru upražnjavajući svoju uobičajenu turu šetnje od Avenije do Fejićeve. Pričao je kako nema Mostara nadaleko, kako obožava biti u vrućem Mostaru. Nestvaran će biti sljedeće godine Mostar bez našega Hilme, bez ugodnih trenutaka provedenih s njim. Silno će nam nedostajati. Rahmet ti tvojoj dobroj duši, dragi Hilmija, poruka je Smaila Špage i Tibora Vrančića.

Link: http://spagosmail.blogspot.com/2017/05/kroz-mostarsku-carsiju-kakve-vise-nema.html

BHDINFODESK

Related posts

Danas radi za Google, a počeo je programirati još u osnovnoj školi

Urednik BiH Info Desk

Švedska: Svečanom proslavom obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

U STUTTGARTU ODRŽANA MANIFESTACIJA „DRAGULJI IZ BOSANSKOHERCEGOVAČKE SEHARE“: U ZNAKU SEVDAHA I MAKA DIZDARA

Leave a Comment