BiH dijaspora

Inicijativa ‘Moja adresa Srebrenica’: Tražimo od CIK-a BiH da odbije prijave iz Srbije

banner

Iz inicijative “Moja adresa: Srebrenica” pozvali su Centralnu izbornu komisiju (CIK) BiH i druge nadležne institucije da izvrše hitnu istragu i ponište neregularne prijave putem pošte iz Srbije.
Kako navode u saopćenju za javnost, od ukupnog broja, od 2.301 registrovane osobe, za glasanje putem pošte za područje opštine Srebrenica njih oko 900 je registrovano za glasanje iz Srbije.

“Od toga, čak 60 je imena Bošnjaka povratnika ili Bošnjaka koji žive u inostranstvu u drugim državama mimo Srbije. Osim njih, mnogi građani srpske nacionalnosti koji žive u gradu i rade u institucijama na području opštine Srebrenica također su registrovani za glasanje poštom. Sve upućuje na zloupotrebe, na koje CIK mora reagovati.

Nakon niz istraživačkih priča koje upućuju, iz kredibilnih izvora, da su se glasači po Srbiji registrovali po mesarama i fiktivnim objektima, jedino što CIK može uraditi je odbiti sve registracije koje dolaze iz Srbije dok se ne utvrde okolnosti provođenja registracije tamo”, poručuju iz “Moja adresa: Srebrenica”.
Upozoravaju da se ‘broj registrovanih glasača iz Srbije putem pošte udeseterostručio za osam godina, kad je pokrenuta mašinerija masovnog registrovanja, koja je ‘zamijenila’ skuplju verziju – prijevoza glasača na dan izbora’.

“Na posljednjim lokalnim izborima poštom je stiglo 929 važećih glasačkih listića, od čega je 683 bilo za probosanskog kandidata. Na izborima 2012. godine za probosanskog kandidata je stiglo 328 glasova putem pošte, dok su za druge kandidate zabilježena 62 glasa putem pošte.

Dok broj glasača za probosanskog kandidata raste prirodno i srazmjerno mobilizaciji dijaspore, ovakvi brojevi iz Srbije upućuju na anomaliju. Nećemo prihvatiti da se nastavi ovo teško kršenje biračkog prava. Sa svakim fiktivnim glasačem iz Srbije poništava se glas jednog povratnika, jednog građanina Srebrenice koji stvarno živi tu ili jednog našeg prognanika koji još nije ostvario pravo na povratak”, zaključuju iz “Moja adresa: Srebrenica” u saopćenju za javnost kojeg popisuje predsjednik Izbornog štaba Sadik Ahmetović.

Fena

Related posts

IGK: Sramna odluka Skupstine Crne Gore slama srca porodicama žrtava genocida u Srebrenici

BHD Info Desk Administrator

DONJOVAKUFSKI BICIKLISTI NA PUT KA SREBRENICI KRENULI IZ BEČA

Urednik BiH Info Desk

Zakon o zabrani negiranja genocida: “KLUB 100-PLUS” predao peticiju Valentinu Inzku sa 8.372 potpisa

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment