Moj stav Pogledi

Proglas:Udruženje Ilmijje osuđuje kampanje protiv IZ BiH

banner

Udruženje Ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje organizirane i plaćene kampanje kojima se pokušava narušiti kredibilitet Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, naročito ugled njenih vjerskih autoriteta.

Stoji u Proglasu Udruženja Ilmijje koji je danas, na prijedlog Omera ef. Camića donesen na sjednici Skupštine tog udruženja, na kojoj su pored ostalog razmatrana aktuelna dešavanja i višestruke, instrumentalizirani ataci na Islamsku zajednicu u BiH

– Vrijeme će sigurno pokazati koji to centri u zemlji i izvan nje stoje iza ovih perfidnih napada  koji se vodi protiv Islamske zajednice u BiH i njenih najviših autoriteta – navodi se u Proglasu.

 Islamska zajednica u BiH, naglašava se, jedinstvena je vjerska zajednica u svijetu po svojoj unutrašnjoj demokratičnosti i transparentnosti, a eventualni propusti koji se dešavaju u njenom radu imaju mehanizme kontrole i odgovornosti, čemu svjedoče i posljednji procesi koji se odvijaju u Zajednici.

– Naša Islamska zajednica je iznad svakog pojedinca, ona je nemjerljiva vrijednost svih nas, zato nam je sveta obaveza čuvati je od prljanja i napada odakle god i od koga god da dolaze – ističe se.

Udruženje Ilmijje IZ u BiH, koje okuplja 1.500 članova, (imama, muderisa, hatiba, muallima i muallima i uposlenika IZ u BiH), izražava svoju podršku reformama koje se provode unutar Zajednice, jačanju njenog jedinstva u domovini, domovinskim zemljama i bošnjačkoj dijaspori.

– Iskazujemo punu podršku reisu-l-ulemi dr. Huseinu ef. Kavazoviću i njegovim naporima na odgovornom i transparentnom radu. Islamska zajednica će, uz Božiju pomoć, iz ovih procesa izaći jača, a historija će pamtiti i one koji su, iz njima znanih interesa, bili prepreka njenom jačanju – rečeno je u Proglasu.

Proglas je podržao i Glavni odbor, čiji su članovi prisustvovali sjednici Skupštine, a potpisali su ga predsjednik Udruženje Ilmijje Nesib-ef. Hadžić i predsjednik Skupštine Udruženja Nijaz ef. Duzan.

Na sjednici današnje Skupštine Ilmijje delegati su razmatrali statutarne i programske aktivnosti Ilmijje, ali i druga aktualna pitanja.

FENA

Related posts

Predizborna korona

Urednik BiH Info Desk

Bijeli golub ponovo (ne)leti 16/ 205: KO (NI)JE BLIZU NEBA?

Nebojša Vukanović: RS je prosjak, a Dodik najveća nesreća u posljednjih 200 godina

Leave a Comment