Dopunske škole

BHRF: Napiši pismeni rad na temu, zašto učim bosanski jezik?

banner

Draga djeco, poštovani roditelji, poštovani aktivisti i saradnici u udruženjima Saveza bh udruženja u Švedskoj!

Ovim vas želimo obavijestiti i pozvati na zajedničku aktivnost za svu djecu osnovnoškolskog uzrasta u Švedskoj, koja uče i njeguju svoj jezik u redovnoj švedskoj školi i u udruženjima kroz aktivnosti od vlastitog interesa.

Dakle, sva djeca koja uče bosanski jezik u redovnoj školi i sva djeca koja učestvuju u bilo kakvoj aktivnosti u udruženju, a komuniciraju na meternjem jeziku, su DOBRO DOŠLA!

Aktivnost: Napiši pismeni rad na temu: ZASTO UČIM BOSANSKI/MATERNJI JEZIK?

Cijenimo da je ova aktivnost korisna iz više aspekata: zanimljivo jer djeca sama izražavaju svoju motivaciju, zabavno jer će neko to gledati, korisno jer će vježbati vlastiti izražaj na maternjem jeziku, te izazovno pošto će neki radovi biti odabrani kao najbolji.

Radovi će biti podjeljeni u dvije kategorije. Od prvog do četvrtog razreda i od petog do devetog razreda. Za najbolja tri rada u prvoj i drugoj kategoriji osigurane su nagrde i to: Prvo mjesto 3000,- kr, drugo mjesto 2000,- kr i treće mjesto 1000,- kr.                          

Čitanje i odabir najboljih radova će obaviti Odbor za školstvo.

Radove poslati postom ili mailom na dole navedene adrese Saveza bh udruženja najkasnije do 15. novembra, kako bi na vrijeme bili pročitani i pripremljeni za proglašenje rezultata ove aktivnosti povodom 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Jezička ispravnost nije prioritet, već dječija angažovanost, želja da se izrazi na maternjem jeziku i usađivanje osjećaja pripadnosti. Jezičku ispravnost postižemo godinama rada i vježbe. Zanimljiva su dječija razmišljanja, razumijevanje, pa i mašta.

Sve ovo vrijedi za svu djecu iz Bosne i Hercegovine koja uče svoj jezik (bosanski/hrvatski/srpski).

Jedno dijete može, ako želi, napisati i više radova.

Dobro ste došli! Nadamo se vašem odzivu i sa zadovoljstvom ćemo čitati vaše radove.

Ne zaboravimo da ”čovjek vrijedi onoliko ljudi koliko jezika poznaje”, a vi djeco, jedan/najvažniji jezik dobivate besplatno. Nemojte ni vi ni vaši roditelji dozvoliti da nemate vrijednost toga čovjeka!

Sretno vam svima!

Odbor za školstvo

Radove slati na:

bhrf.info@bhsavez.org  ili

BHRF

Box 2293

600 02 Norrköping

BHRF

Related posts

Holandija: U bh. ambasadi podjeljena svjedočanstava učenicima dopunske škole iz Rotterdama

Banja Luka: Konferencija “Bosanski jezik i tradicija pismenosti”

Editor

Zeničanka Velida Kurtović pobjednica takmičenja studenata prava u Dubrovniku

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment