BiH Izbor urednika

Interpol: Raspisana potjernica za Miloradom Krunićem

banner

Interpol je raspisao potjernicu za Miloradom Krunićem, državljaninom Bosne i Hercegovine i Srbije kojeg optužnica Državnog tužilaštva tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Sanskog Mosta 1992. godine.

U Sudu BiH je krajem augusta 2020. godine bilo planirano ročište na kojem se Krunić trebao izjasniti o krivnji, ali ni optuženi ni branilac nisu pristupili.

Sudija za prethodno saslušanje Suda BiH Zoran Božić je tada konstatovao da je optuženom poziv za ročište dostavljen od Višeg suda u Beogradu 24. juna 2020. i da je uredno obaviješten, ali da se nije odazvao, dok je Tužilaštvo najavilo da će se naknadno očitovati o daljnjim mjerama.

Krunić je optužen u svojstvu pripadnika rezervnog sastava milicije da je 1992. godine počinio zločine u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske (VRS), pripadnika milicije i paravojnih formacija, usmjerenog protiv civilnog stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području općine Sanski Most.

“Tereti se da je 11. juna 1992. godine, predvodeći grupu njemu poznatih pripadnika iz pratnje, sudjelovao u transportu muškaraca iz zatvoreničkih objekata, Sportske dvorane i preduzeća ‘Betonirka’, u logor ‘Manjača’, nadzoru konvoja, kada je odvojio šest civila, a nakon toga sudjelovao u ubistvu tih civila, koji su u povratku konvoja s ‘Manjače’ ubijeni iz automatskog oružja pored lokalnog puta Pavići – Hazići”, saopćeno je ranije iz Tužilaštva.

Interpol

Related posts

Ministarstvo za dijasporu BiH: “Ko biva mi hoćemo a oni neće!”

BHD Info Desk Administrator

Oružane snage BiH u strateški lošoj poziciji u odnosu na okruženje

Urednik BiH Info Desk

Preko 143.000 pratilaca na YouTube: “Hanuma kocht” pripremom bh. i austrijskih jela spaja dvije kulture

Editor

Leave a Comment