BiH dijaspora

Bijeli golub ponovo (ne)leti 206/ 87: „NOVO SUNCE“ U TUZLI

banner

Nakon otvaranja Fb profila Gljiva Mira iz Austrije se javio Nihad Ćatić sumnjajući da je podvala: „Miro, nije lijepo da profil moga prijatelja Seada H. zloupotrebljavate“. Uz zahvalnost na brizi dvaput morao uvjeravati da je sve OK. Kao potvrda ova objava sutra ide i na stari profil. A nedavno rečeno oko problema sa šifrom- ne može otvariti sa laptopa, jedino sa mobilnog. S novim profilom olakšano.

SVE IMA SVOJU PRIČU: Ovaj fotos čuvao za specijalnu priliku. Bolja nije mogla i savršeno odgovara. Riječ je o djevojčici koja je prije dvije godine začinila jedan poseban rodjendan.

Nakon uobičajenih zajedničkih snimaka, zamolio da stane pored „Novog sunca“, slike koju sam, dramatične emocije, uradio prije 17 godina na „sred“ Örebro Internationella Barngallery Fredssvampen (GljivaMira), potom prenesene u Tuzlu.

Slika s pričom, pored andjeoski lik djevojčice i već kako sva NAŠA djeca mogu čudesno lijepo izgledati. I nameće brojna pitanja, od toga koja je budućnost te mladosti u BiH, do šta (ne)činimo DaBudeBolje.

RATNE IGRE: Za razliku od ovog fotosa, što godi oku, ima drugi koji sam prvi put pokazao na predavanjima „Bijeli golub ponovo leti“ i „Čovjek koji traži svjetlo“ u Örebru, potom Tuzli. Riječ je o grupi dječaka sa igračkama/ oružjem kako se na ulici igraju rata. Nemam volje postaviti i dosoljavati našu sumornu zbilju. A zna se šta je presudno oko vaspitanja-prvo roditelji, zatim škola, društvo…- dalje ne treba.

P.S.

Dječije ratne igre temelj su edukativnog programa Gljive Mira realizovanog u Švedskoj. Manje više dosta se zna o ovom projektu a nedavno je isla novost, evo linka:

BHDINFODESK

Naslovnica novog profila: detalj slike nastale na norveškom otoku Stord pred moje preseljenje u Bergen, EU grad kulture i turizma; idejni projekat Gljive Mira kao sponzorski dar uradili su arhitekti Colin Anspach i Arnold Holemadal.


Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje. Prenose Fb- grupa BIH DIJASPORA INFODESK, portal BHDINFODESK i šalje na preko 80 mail adresa.

Piše: Sead Hambiralović

Related posts

Dijaspora se budi: U Bonu zakazane demonstracije “5 do 12 za jedinstvo Bosne i Hercegovine”

BHD Info Desk Administrator

Asocijacija Bosna – U Danskoj predstavljena knjiga ‘Svjedok genocida’ Roya Gutmana

Editor

Instalacija Almira Derviševića: U ovom vremenu interes nije smanjenje siromaštva, već bogaćenje

Editor

Leave a Comment