Svijet

Yale Univerzitet organizira dvodnevnu online konferenciju: 25. godišnjica Daytona

banner

Program za istraživanje genocida pri Yale Univerzitetu i Državni Univerzitet Southern Connecticut organizirat će dvodnevnu online konferenciju posvećenu 25. godišnjici potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Učesnici konferenciji iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Češke Republike, Sjedinjenih Američkih Država i Australije govorit će o zaostavštini tog sporazuma. Kao uvodničari najavljeni su profesor antropologije i direktor Istraživačkog centra pri RMIT Univerzitetu u Melbournu Hariz Halilović i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Na konferenciji će, među ostalima, učestvovati novinarka i autorica Janine di Giovanni i Velma Šarić iz Post-Conflict Research Centera iz Sarajeva, dok će profesor na Državnom Univerzitetu Southern Connecticut David Pettigrew govoriti o temi “Tragična zaostavština Daytona: 1995-2020”.

On je u izjavi za Fenu podsjetio da je 21. novembra 1995. godine potpisan mirovni sporazum kojim je okončana gotovo četiri godine duga agresija na Bosnu i Hercegovinu tokom kojih je ubijeno više od 100.000 ljudi.

No, sporazum koji je postignut tada, poznatiji kao Daytonski mirovni sporazum, vrlo brzo je prepoznat kao dokument s brojnim nedostacima. Danas, 25 godina poslije, cijena mira plaćena Daytonskim mirovnim sporazumom postala je mnogo jasnija, – dodao je Pettigrew.

Govornici na ovoj konferenciji, koja će biti održana online 5. i 6. novembra, bit će učenjaci, istraživači, novinari i diplomate iz cijelog svijeta koji će, kaže Pettigrew, sagledali sve aspekte Daytonskog mirovnog sporazuma četvrt stoljeća kasnije.

Namjera je, ističe Pettigrew, ukazati na činjenicu da se genocid i dalje negira, da je još uvijek prisutno glorificiranje ratnih zločinaca te da se neprestano povlači pitanje secesije, a sve to može još jednom destabilizirati region.

Prvi panel konferencije posvećen je refleksijama Daytonskog mirovnog sporazuma na Bosnu i Hercegovinu posljednjih 25 godina, u okviru drugog panela koji je posvećen tranzicijskoj pravdi razgovarat će se šutnji, negiranju i nekažnjavanju počinitelja seksualnog nasilja u BiH te politici poricanja genocida u BiH.

Drugog dana konferencije govornici će ukazati na potrebu reparacije za žrtve ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, potrebu dostizanja pravde i pomirenja, dok će zadnji panel kojim će biti okončana dvodnevna konferencija biti posvećen kulturi sjećanja.

Od 1. do 21. novembra 1995. tadašnji predsjednici Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije (Alija Izetbegović, Franjo Tuđman i Slobodan Milošević) sastali su se u Wright-Patterson vojnoj bazi nedaleko od grada Daytona u Ohiou gdje su zajedno s visokim dužnosnicima iz SAD-a, Francuske, Njemačke, Rusije i Ujedinjenog Kraljevstva tražili rješenje za okončanje krvavog rata u Bosni i Hercegovini.Mirovni sporazum postignut tada učinio je upravo to – zaustavio je rat.

Fena

Related posts

Kanađani u aprilu obilježavaju mjesec sjećanja, osude i prevencije genocida

Editor

Od ponedeljka u Tursku samo sa negativnim PCR testom

Editor

Christian Schmidt dobio jakog protukandidata za nasljednika Valentina Inzka

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment