BiH dijaspora

KBSA pisao CIK-u: Mnogim bh. građanima u SAD-u i Kanadi oduzeto pravo da glasaju

banner

Upravni odbor Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike uputio je otvoreno pismo članovima Centralne izborne komisije.

U pismu ih obavještavaju da mnogi građani Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi još nisu dobili glasačke listiće, iako su dobili potvrdu da su uredno registrirani i nalazili su se na spisku za glasanje izvan BiH, objavljenom na web stranici izbori.ba.

– Razlog nedolaska glasačkih listića nam nije poznat, ali smatramo da je na ovaj način našim državljanima oduzeto zakonsko pravo da glasaju na izborima u Bosni i Hercegovini. U jednom broju lokalnih zajednica, glasovi iz dijaspore mogu biti presudni za izborni rezultat – ističu u pismu i dodaju:

“Kao organ koji je prema Izbornom zakonu odgovoran za činjenicu da glasački listići nisu na vrijeme stigli na kućne adrese onih koji su se registrirali za izbore, tražimo da se očitujete o razlogu nedolaska glasačkih listića, te učinite ono što je u vašoj nadležnosti da naši građani ne ostanu bez prava učešća na lokalnim izborima 2020. godine”.

BHDINFODESK

Related posts

Bosansko akademsko društvo u Austriji: Online upis u knjigu žalosti i sjećanja na akademika Dževada Karahasana

BHD Info Desk Administrator

Ambasadorica BiH u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske Valentina Marinčić predala akreditivna pisma Njezinom Veličanstvu kraljici Elizabeti II

BHD Info Desk Administrator

IGK: Pozivamo Visokog predstavnika da svoje riječi vezane za obilježavanje 9. januara pretoči u djelo

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment