Kultura

RIFET BAHTIJARAGIĆ – DOBITNIK “MALOG PRINCA” – KANDIDAT ZA NOBELA

banner

Nevladina organizacija Udruženje prijatelja knjige – Društvo “Mali princ” iz Tuzle svoju nagradu «Mali princ», osim za najbolju dječiju knjigu i za životno djelo u dječijoj književnosti Bosne i Herecgovine, povremeno dodjeljuje i ličnostima iz umjetničkog i kulturnog svijeta koji su se istakli i ističu u doprinosu boljem razumijevanju među ljudima i narodima i razvijanju međukulturne saradnje.

Ove godine to priznanje dodjeljujemo književniku RIFETU BAHTIJARAGIĆU za višegodišnje aktivno djelovanje u međukulturnom povezivanju, internacionalnoj saradnji i afirmaciji ideje neubijanja, za koju se borio (i bori) ne samo svojim društvenim angažmanom, nego i književnim djelima.

Izrazit primjer iz njegovog opusa je roman «U OLUJI VREMENA», koji je 2012. godine objavljen na engleskom jeziku i dobio glavnu književnu nagradu Kanade. Roman je opsežna saga o Duhoborcima, narodu koji je u carskoj Rusiji vijekovima proganjan zbog svojih pacifističkih ideja i tradicije (vrlo sličnih onima koje su njegovali Dobri Bošnjani), i za koji se svojevremeno veoma zalagao veliki ruski pisac Tolstoj.

Ovih dana roman izlazi u izdanju Naše Riječi na bosanskom jeziku, a grupa uglednih kanadskih i američkih univerzitetskih profesora priprema opsežno obrazloženje za nominaciju Rifeta Bahtijaragića za Nobelovu nagradu. Ne znamo da li će dobiti Nobela, ali «Malog princa» mu dodjeljujemo puna srca.

Šimo Ešić

Related posts

Ismet Bekrić: Knjiga je čarobno zrno iz kojeg izrasta bolji svijet

Jajce obilježava dvostruki jubilej 40. Pozorišnih/Kazališnih igara BiH

BHD Info Desk Administrator

Lejla Zvizdić predstavlja svoj film “Lakonoga”: Priča o prvom djetetu ubijenom u opkoljenom Sarajevu

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment