BiH

Komšić: Svaka država bi slavila dan kad je obnovljena njena državnost

banner

Povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, brojne delegacije položile su cvijeće ispred spomen-obilježja Vječna vatra u Sarajevu.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ovom prilikom je u izjavi medijima izrazio zadovoljstvo zbog brojnih prisutnih delegacija i građana koji su došli da odaju počast.

Komšić je kazao da to govori da se 25.novembar poštuje kao i ono što taj datum nosi. I historijski gledano i u kontekstu svega onoga što se danas dešava u BiH.

-Bez obzira što dobar dio političkih opcija u BiH negira 25. novembar kao značajan datum u našoj historiji. Odaziv građana i svih političkih opcija govori o nečemu vrlo pozitivnom što u Sarajevu živi očigledno. I što jer neuništivo i što će nastaviti da živi – kazao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

On je također kazao da bi u svakoj drugoj državi dan kada je obnovljena njena državnost bio obilježavan na nivou cijele države.

-Oni koji negiraju taj dan njih zapravo treba pitati šta im tu smeta. U tom danu nema ništa loše i u onome svemu što je nastajalo tog dana po pitanju ravnopravnosti ljudi, naroda. To je jedna univerzalna vrijednost – kazao je Komšić.

Komšić je ovom prilikom izrazio nadu da će naredne generacije dočekati da se ovaj praznik slavi na teritoriji cijele BiH.

 U Mrkonjić-Gradu je 25. novembra 1943. godine održano je Prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a na kojem je obnovljena državnost BiH. Odlukom na ovom zasjedanju BiH je definirana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava.

 U Rezoluciji koja je usvojena ističe se da BiH nije ni srpska, ni muslimanska, ni hrvatska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska.

Na Drugom zasjedanju u Sanskom Mostu 1944. godine, ZAVNOBIH se konstituira u najviši organ državne vlasti BiH. Ovom i nizom drugih odluka BiH je ostvarila vjekovne težnje svojih naroda da ujedinjenjem, u svojoj državnoj zajednici, oslobođeni prevlasti i tutorstva drugih država, osiguraju svoj slobodan razvitak.

Fena

Related posts

Dan žalosti: Danas je godišnjica zločina na Tuzlanskoj kapiji

Urednik BiH Info Desk

Edhem Bičakčić: Izetbegović treba svojoj supruzi reći da se povuče iz svih stranačkih funkcija

Urednik BiH Info Desk

Obilježeno 25 godina Dejtonskog sporazuma – Sada je vrijeme za EU

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment