BiH dijaspora

Mostarcima u 15 država omogučeno glasanje preko bosanskohercegovačkih ambasada

banner

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na sjednici održanoj danas usvojila Odluku o utvrđivanju liste zemalja u kojima je znatno otežan ili prekinut poštanski promet i iz kojih birači koji glasaju na Lokalnim izborima 2020. godine u Gradu Mostaru, koji će biti održani 20. decembra 2020. godine, mogu dostaviti glasački materijal i putem diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine.

Navedenom Odlukom su obuhvaćene države: Australija, Kanada, Kraljevina Danska, Kraljevina Španija, Malezija, Mađarska, Republika  Češka, Republika  Finska, Republika  Francuska, Republika Grčka, Republika Italija, Republika Poljska, Republika Slovenija, Ruska Federacija i SAD.

Biračima koji iz navedenih država glasaju putem pošte za Gradsko vijeće Grada Mostara sada je omogućeno da svoje glasačke pakete u posebnoj koverti putem pošte dostave na adresu pripadajućeg diplomatsko-konzularnog predstavništva BiH u inostranstvu, koja sadrži poštanski žig zemlje iz koje se glasa, a da datum na poštanskom žigu bude najkasnije 20.decembar 2020. godine, uz napomenu da na koverti za diplomatsko-konzularno predstavništvo BiH naznače: “Glasački paket – ne otvaraj”, saopćeno je iz CIK-a BiH.

Centralna izborna komisija BiH će Ministarstvu vanjskih poslova BiH dostaviti instruktivno pismo o postupanju diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u inostranstvu u vezi sa prijemom i slanjem ovih paketa, navodi se u saopćenju.

BHDINFODESK

Related posts

Italija: Bosanka Alma Skula u Raveni umrla od koronavirusa

Editor

Uz kauciju od 300.000 eura Adnan Ćatić pušten da se brani sa slobode

Editor

Priznanje za profesoricu Đenanu Jalovčić od kanadske organizacije zbog zalaganja za pravo liječenja za sve

Editor

Leave a Comment