BiH dijaspora

Mostarcima u 15 država omogučeno glasanje preko bosanskohercegovačkih ambasada

banner

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na sjednici održanoj danas usvojila Odluku o utvrđivanju liste zemalja u kojima je znatno otežan ili prekinut poštanski promet i iz kojih birači koji glasaju na Lokalnim izborima 2020. godine u Gradu Mostaru, koji će biti održani 20. decembra 2020. godine, mogu dostaviti glasački materijal i putem diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine.

Navedenom Odlukom su obuhvaćene države: Australija, Kanada, Kraljevina Danska, Kraljevina Španija, Malezija, Mađarska, Republika  Češka, Republika  Finska, Republika  Francuska, Republika Grčka, Republika Italija, Republika Poljska, Republika Slovenija, Ruska Federacija i SAD.

Biračima koji iz navedenih država glasaju putem pošte za Gradsko vijeće Grada Mostara sada je omogućeno da svoje glasačke pakete u posebnoj koverti putem pošte dostave na adresu pripadajućeg diplomatsko-konzularnog predstavništva BiH u inostranstvu, koja sadrži poštanski žig zemlje iz koje se glasa, a da datum na poštanskom žigu bude najkasnije 20.decembar 2020. godine, uz napomenu da na koverti za diplomatsko-konzularno predstavništvo BiH naznače: “Glasački paket – ne otvaraj”, saopćeno je iz CIK-a BiH.

Centralna izborna komisija BiH će Ministarstvu vanjskih poslova BiH dostaviti instruktivno pismo o postupanju diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u inostranstvu u vezi sa prijemom i slanjem ovih paketa, navodi se u saopćenju.

BHDINFODESK

Related posts

Demograf Aleksandar Čavić: Bosna i Hercegovina danas ima više ljudi u dijaspori nego u domovini

Urednik BiH Info Desk

Slovenija od danas priznaje PCR testove iz BiH

Editor

Banjalučanin voditelj razvoja u jednom od najvažnijih sektora globalnog giganta Siemensa

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment