Dopunske škole

U bosanskoj školi u Stuttgartu obilježen Dan državnosti BiH: Čovječe, ja sam Bosanac!

U petak, 27. novembra 2020. godine, u bosanskoj dopunskoj školi Stuttgart Nord bilo je svečano. Umjesto redovnih časova učenice i učenici su za svoje roditelje i prijatelje održali prigodan program kojim su obilježili 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Svečanost u Stuttgartu počela je prigodnim pozdravnim obraćanjem učenicima/učenicama i njihovim roditeljima koordinatora Bosanske škole u Stuttgartu Muhameda Aganovića, u kome je istakao potrebu obilježavanja značajnih datuma iz istorije BiH u koje, kako je rekao, spada i 25. novembar 1943. godine – dan kada je održano prvo zasijedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine), u Mrkonjić Gradu, na kome je donesena odluka o obnovi državnosti BiH, kada su potvrđene njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji, jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi njeni narodi i građani imati ista prava.

Uslijedio je Recital o domovini koji su izveli polaznici/polaznice bosanske škole. Posebno dojmljiv bio je dio programa „Čovječe, ja sam Bosanac“ koji su izveli najmlađi, Harun, Amber i Rijad, polaznici prvog razreda.Za svoj program učenice/učenici su nagrađene/i aplauzom i kolačima koje su pripremili vrijedni roditelji.

Svečanost u Stuttgartu održana je uz pridržavanje svih predviđenih mjera zaštite od korona virusa.Bosanska škola u Stuttgart Nordu je jedna od prvih bosanskih škola u Baden-Württembergu. Dopunska nastava na bosanskom jeziku u ovom odjeljenju odvija se svakog petka, od 16 do 18 sati, u prostorijama Rosensteinschule, Nordbahnhofstr. 120, po programu i udžbenicima Ministarstva civilnih poslova BiH za djecu u inostranstvu.

Haris Halilović

Related posts

Skoplje: Svjetlo dana ugledao Makedonsko-Bosanski Rječnik

Djevojčica Zeliha Ramičević Ozturk zadivila tursku javnost

Editor

Magazin „Stav“ u saradnji sa bh. dijasporom organizuje nagradno pisanje dječijih literarnih radova

Editor

Leave a Comment