Izbori BiH

Glasanje poštom iz Australije: Diskriminacija na djelu

Glasački listićI

Poštovani!

Mi gradjani Bosne i Hercegovine, tamo negdje daleko, kao recimo u Australiji, ne kidamo naše veze sa prvom domovinom i uvijek to pokazujmo i na djelu. Osim što nam riječ dijaspora ili dijasporci para uši, mi uporno želimo biti dio matice,  naše zajednike države. U tom htijenju vrlo često nas zaboli odnos onih koji nas u tome i zvanično ometaju. I do sada smo slali naša saopštenja i na jedan civiliziran način ukazivali na diskriminatorski odnos prema nama koji hoćemo biti dio onih koji će utjecati na sva zbivanja u našoj državi u sferi politike, ekonomije, globalnih odnosa, socijalnih i drugih društvenih odnosa.  I ovo saopštenje ili pismo nadležnim u BiH, samo je još jedan vapaj za ostvarivanje naših prava sa zakonskom podlogom.

Živeći u praksi standarde zapadne demokratije, na taj način dižemo svoj glas i tražimo potpunu ravnopravnost u svim bh društvenim procesima. Tako smo prinudjeni da još jednom artikulišemo naše interese, sada putem Vijeća Bosanske zajednice u Novom Južnom Velsu, Australija (Bosnian Community Council of NSW Sydney).

Naime, povod ovog našeg reagovanja su Izbori 2020 u BiH, odnosno pokušaj da ostanemo na margini bh dešavanja, kroz finalizaciju glasanja putem pošte. Mi koji stojimo iza ovih riječi, samo potvrdjujemo ono što je Kongres Bošnjaka svijeta ukazao, fokusirajući se na bh gradjane u Sjevernoj Americi i Kanadi, ističući da je Bosanske zajednica u Australiji vrlo mala (75  hiljada) i mlada, ali vrlo cijenjena kao dio australijskog društva. 

Pokušali smo na sve načine animirati naše gradjane da u što većem broju glasaju,  dajući tome patriotski značaj, a koliko god smo pomakli broj glasača u odnosu na prethodne izbore, smatrali smo da smo učinili dobro. Mi u Sydneyu (sjedištu Vijeća) bili smo pri ruci onima koji i nemaju on line vezu, popunjavali zahtjeve za glasanje, kopirali dokumente, slali sve to u CIK BiH, provjeravali da li je sve to stiglo i je li ispravno, bili smo pravi profesionalci, ponosni na to što radimo. Vrijeme do kraja avgusta smo trošili racionalno, kada su prijave za izbore trebale biti dostavljene. i nije nam žao našega truda i vrlo intenzivnog rada, jer smo htjeli pokazati da možemo biti dobri animatori u budjenju svijesti kod naših gradjana daleko od BiH.

Održali smo desetak zoom razgovora sa predastavnicima akademske zajednice iz BiH, iz Kanade, sa prijateljima Bosne iz svijeta, i sve to prožimali sa lokalnim izborima u BiH, tako da smo iz lokalnih i autralskih okvira, naše djelovanje proširili na globalni nivo. O tome svjedoče brojne reakcije onih koji su nas pratili na društvenim mrežama. Prepoznati smo kao oni koji žele progres po svim relacijama u Bosni i Hercegovini.

I onda, nakon svega toga dolazi teško razočarenje. Par dana pred zaključenje glasanja, alarmirali smo da će mnogi od nas biti uskraćeni na zagarantovano ustavno glasačko pravo. Naš predsjedavajući je u tih nekoliko dana bio gost više tv medija u Sarajevu, prozivao je CIK, uživo razgovarao da bi dobio podatke o otpremi i tražio savjet kako da se postupi. Nije puno pomogla ni činjenica da će se računati žig pošte od 15.11.2020. po pristizanju u Ambasadu u Canberru, koja je bila adresa za sve glasake materijale.  Zvanično je objavljeno da je Ambasada BiH u Canberri slanje zaključila sa 20.11.2020. kada je poslala sve materijale s tim datumom.

Savjetovano je onima koji nisu dobili glasačke listiće da se obrate  CIK-u online putem. Sada nakon svega ostaje da se sumnja u kompletan proces CIK-a, a iskustva ranijih godina daju nam za pravo.

Indikativno je mnogo toga, a na ovaj način želimo postaviti pitanje regularnosti izbora. Vrlo je izraženo da pojedinci iz nekih opština u većem broju nisu do dana današnjeg dobili glasačke mterijale. Danas, 30..novembra, mnogi Srebreničani u Sydneyu nisu dobili glasačke materijale, a izbori su bili 15 dana prije. Je li ovo nastavak genocida u Srebrenici, treća po redu izdaja Srebrenice, ili, istovremeno, izdaja cijele države Bosne i Hercegovine?

Mi okupljeni u Vijeću bosanske zajednice u Novom Južnom Velsu, sjedište u Sydneyu dižemo svoj glas i prozivamo: 

– CIK BiH, koji je prvenstveno odgovoran za neprofesionalan odnos prema glasačima u inostranstvu, 

– sve političke stranke kojima (ni)je stalo da bude više glasača i koji neće biti zakinuti da ostvare svoje gradjansko pravo, 

– Visokog predstavnika (OHR) u BiH koji ovakve ,previde’ mora tretirati kao nedemokratske i da postupi u skladu sa svojim ovlastima,

–  Tužilaštvo BiH i sigurnosne agencije koje ne smiju dozvoliti javašluk, pogotovo kada je riječ o izbrima za načelnika Srebrenice. 

Nadamo se da ovaj krik koji artikuliše zaštitu gradjanskog prava na glasanje naizborima, neće biti samo slovo na papiru, te da se neće pretvoriti u još jedno nepovjerenje u CIK i ono što radi, i još jedno nepovjerenje u čitav sistem koji treba da obezbijedi regularnost izbora, u ovom slučaju. 

Nereagovanje na ovo naše saopštenje smatraćemo legalizacijom nelegalnog i saučesništvo u eliminisanju prava gradjana BiH u svijetu. Ako tako bude preko dva miliona bh gradjana van granica matice zemlje će znati i morati odgovoriti na pogrešan odnos odgovornih u našoj zajednčkoj državi, te da će najveći gubitnici biti stranke koje su sada na vlasti. Možda ćemo biti prinudjeni da donesemo vreće sa glasačkim listićima na sljedećim izborima i jednu po jednu kovertu predamo i kamerom snimimo. 

Na potezu su prozvani, mi ćemo čekati, i tome naći najbolji lijek, tačnije  najispravnije rješenje.

Vijeće Bosanske zajednice NJV, Sydney/Bosnian Community Council of NSW, Sudney

Safet Alispahić, predsjedavajući

Related posts

Ćamil Duraković: Od 3.000 Bošnjaka na biračkom spisku glasalo njih 166

Editor

IFIMES analizira izbore u BiH: Uvod u tektonske promjene na političkoj sceni

Editor

Potvrđeni rezultati izbora: Ovo su novi vijećnici u Gradskom vijeću Grada Mostara

Editor

Leave a Comment