BiH dijaspora

(Video) Sydney – Uz protekli Dan državnosti Bosne i Hercegovine: Svečano i akadamski

Tradicionalno obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Bosanskoj zajednici u Australiji,imalo je svoj kontinuitet i ove godine, a ovim tekstom ćemo se fokusirati na svečanosti u Sydneyu. 

Članovi Predjedništva bh gradjanima u Sydneyu

Svečana manifestacija u Australisko Bosanskom Kulturnom Centru  (ABHCA) u Lepingtonu, Sidney, ujedno centralna za Australiju, održana je na sam dan 25.novembra 2020, u večernjim satima i u punoj i prelijepoj sali sa dekoracijom u plavo-žutoj boji koja nije nikoga ostavila ravnodušnim.

U bogatom programu bilo je dosta zabavno- umjetničkih  tačaka,  u izvodjenju forklorne grupe Zambak iz Sidneja, a u svečarskom dijelu skupu su se obratili Ambasador BiH za Australiju i Novi Zeland, NJE Mirza Hajrić, predsjednik Vijeća bosanske zajednice Novoga Južnog Velsa, gospodin Safet Alispahić  te predsjednica ABHCA, gospodja Zahida Čardaklija.

Veliku pažnju i oduševljenje prisutnih izazvalo je ekskluzivno  i po prvi puta u istoriji moderne BiH, obraćanje dva člana Predsjedništva BiH gospode Željka Komšića i Šefika Dzaferovića(https://www.youtube.com/watch?v=kfdc7bIJiro,https://www.youtube.com/watch?v=K4hKRSSMwls) koji su se u video porukama obratili bh gradjanim koji žive u ovome

dijelu svijeta.(https://www.facebook.com/vijecebosanskezajednice/videos/398844054867599, https://www.facebook.com/vijecebosanskezajednice/posts/197167675351798)

Ova vrlo uspješno organizovana manifestacija po sadržaju i dekoraciji imala je uspješne nosioce i realizatore: u voditelju programa Mirsadu Kadiću, Muameri Šišić za prelijepu dekoraciju, u Himzi Čengiću i Senadu Duliću, za muzički dio programa, te već spomenutu folklornu grupu Zambak.

Pokazalo s još jednom da velika daljina Australije nije prepreka da se domovina nosi ponosno i konstantno u srcu. Još jednom podvlačimo ekskluzivno obraćanje članova Predsjedništva BiH, gospode Džaferovića i Komšića, što budi nadu da će kontakti te vrste biti češći u budućnosti.

Nakon svečarskog i oficijelnoga dijela zabava je trajala je do duboko u noć i po prvi puta u uslovima Covida19.

Svečana akademija posvećena Danu državnosti i Dejtonskom sporazumu

Drugi dogadjaj upriličen 28.novembra je Svečana on-line  akademija.

(https://www.youtube.com/watch?v=SRkp7xGyncY&t=168s) 

Dvije teme su tretirane tim povodom: Dan državnosti BiH i 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nosioc i realizator je bilo Vijeće bosanske zajednice Južnog Novog Velsa (Bosnian Community Council of NSW Sydney). Pokrovitelj, s ponosom, je član Predsjedništva BiH, gospodin Željko Komšić, koji se, opet ekskluzivno, obratio učesnicima Akademije video porukom . 

Prvi se obratio vrlo uvaženi gost akademik, prof dr Mirko Pejanović koji je profesorski izložio temu Dana državnosti, i put Bosne i Hercegovine do pune ravnopravnosti  sa ostalim republikama bivše nam zajedničke države.Nije baš bilo sve potaman, ali je presudila činjenica da je taj status obezbijedjen i činjenicom da je gro ofanziva bio upravo na području Bosne i Hercegovine

Druga dva cijenjena gosta bili su uvaženi ambasadori Dr Sven Alkalaj i Mr Muhamed Šaćirbegović koji su, kao aktivni učesnici govorili o Dejtonskom mirovnom sporazumu  i proteklih 25 godina od njegovog potpisivanja. Pitanja domaćina su polučila i odgovore koje su mnogi pratili uživo i možda po prvi puta čuli neke detalje..

Veliki broj gostiju na Svečanoj akademiji, iz svih dijelova svijeta, posebno govori o ozbiljnosti ovoga razgovora s povodom. Bilježimo: NJE,  Ambasador BiH u Danskoj Emir Poljo iz Kopenhagena, predsjednik Saveza svjetske dijaspore BiH Hasan Šehović iz Izmira, predsjednik Kongresa Bošnjaka svijeta, Azem Dervišević iz Goražda, grada heroja, Zećir Ramčilović član parlamenta Sjeverne Makedonije , iz Skopja, Dr Rizvan Halilović  podpredsjednik KZB Preporoda,  iz Sarajevu, Dr. Muamer Kalić dekan goraždanskog univerziteta, Sabit Grabus (Internacionalni Univerzitet u Sarajevu), Naida Ribić (Radio bh dijaspore Holandija), te mnogi drugi..

Ova on-line komunikacija s povodom, je imala i one dijelove koji su davali dušu Akademiji, kroz prezentaciju rodoljubivih pjesama r Nedžada Ibrišimovića i Mirsada Kadića (Bosna i Moja zemlja)u izvedbi Mirsada Kadića  i interpretaciju uz gitaru, popularnih pjesama ,Zemljo moja’ i ‘Sarajevo ljubavi moja’ na način kako to zna da uradi Edo Bilal, učesnik ove lijepe predstave.

Akademija je trajala puna dva sata, u svečarskom i oficijelnom smislu, sa vrlo značajnim informacijama proisteklim iz intervjua, sa autoritatvnim gostima, kojim se domaćin neizmjerno zahvaljuje..

U pripremi Svečane akedemije zaslužuju da se pomenu članovi Vijeća: Safet Alispahić, Fahir Zečević, Ernest Kulauzović, dr Nijaz Sofić, Dr Samra Alispahić , Izeta Zečević, Mirsad Kadic i već spomenuti muzičar, Edo Bilal.

Poruke sa ove svečane akedemije govore da je veza sa domovinom čvrsta i da se jasno iskazuje opredijeljenost za jačanje BiH, te ispoljava jako koheziono djelovanje na uvezivanju bh bića kako u BiH, tako i širom svijeta.

Svečanu akademiju je uživo pratilo više od dvije hiljade osoba, na fb stranici Bosnian Community Council , a u danima poslije održane Svečane akademije bilježimo više hiljada pregleda, na fb stranici i you tube kanalu

You Tube

Ostajemo zahvalni svima onima koji realizuju sve programe povodom bh praznika u svijetu, pa tako i onima koji se potrudiše da budu realizatori patriotskih osjećaja, iz Sydneya, iz Australije, tako dalekog, a tako bliskog našoj zajedničkoj državi Bosni i Hercegovini.

 Za Vijeće bosanske zajednice Novog Južnog Velsa/Bosnian Communitu Council of NSW, Australia)

Predsjedavajući, Safet Alispahić

Related posts

NOVI GLAS: Bošnjaci u Hrvatskoj dobili medijsko pojačanje

Editor

München: Danas starta manifestacija 14. Dani Balkana

Editor

Chicago: Dijaspora zaslužna za bilbord koji je postavljen spred aerodroma O’Hare

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment