BiH dijaspora

Toronto: Miris ćevapa odnedavno se širi i Bloor West Villageom

Uspješna poslovna priča braće Popić iz Zenice

Braću Bojana i Branka Popić, inače rođene Zeničane, put sudbine je još kao dječake, preko Beograda i Moskve doveo u Toronto, gdje žive već nekih dvadesetak godina. Dolazak u novu sredinu za njih je kao i za većinu njihove generacije bio veliki šok – bezbrižno djetinjstvo su morali zamijeniti neizvjesnošću novog života. Nova sredina, novi ljudi, novi jezik, novi stil života, novi izazovi…

Međutim, braća Popić su imali svoj cilj i stremili su tome kroz svoje školovanje, te uporan i naporan rad. Prvo su krenuli sa jednom prodavnicom modne konfekcije i galanterije, da bi ubrzo otvorili lanac takvih “shopova” u raznim dijelovima Toronta.

Iako je posao išao dobro i moglo se reći da su Popići bili zadovoljni, ljubav mlađeg Branka prema hrani i kuhanju je stalno bila u podsvijesti kao ideja novog biznisa. Branko kaže da je ljubav prema kuhinji i kuhanju naslijedio od oca i bio je siguran da je “retail business” samo prolazna stanica ka nečemu gdje će on jednog dana raditi ono što voli i dokazati svoje kulinarsko umijeće.

Dream come true: Napokon – Brankov san se ostvario

Sticajem malo čudnih okolnosti, kojima je umnogome doprinijela pandemija koronavirusa, braća Popić su, kako bi se reklo, “došli na svoje”, i velika želja da se okušaju u vrlo konkurentnom biznisu hrane je postala njihov veliki projekat, iz koga je nastao POP’S Market.

U srcu Bloor West Village, u zapadnom dijelu Toronta su iznajmili prostor, svojski zasukali rukave, udahnuli mu toplinu i dušu, i nedavno otvorili jedan ambijentalno divan i funkcionalan objekat – prodavnicu evropskih specijaliteta sa domaćom kuhinjom (European Specialty Grocery Store & Bar).

U razgovoru sa Brankom se osjeti njegova ushićenost i zadovoljstvo urađenim poslom, a on i Bojan su svjesni da je ovo samo početak. Iako su počeli u nezgodna vremena, njihova posvećenost ovoj ideji i viziji novog biznisa je neupitna.

Namjera im je, naime, da u svom prostoru imaju što više proizvoda iz bivšeg “regiona” i da svojim kupcima punude “balkanska” tradicionalna jela, te da Kanađanima ponude izbor robe i domaće hrane na malo drugačiji način od uobičajenog.

Što se hrane pak tiče, uz nezaobilazne ćevape i pite, za koje su uzgred rečeno Kanađani jako zainteresovani, POP’S Market nudi i bogat izbor kuhanih jela, a bečka šnicla je poseban specijalitet. Tu su i Brankovi uštipci sa sirom i kajmakom ili eurokremom, i veliki izbor raznih salata, kolača i poslastica.

S obzirom na trenutnu situaciju i restriktivne mjere, POP’S Market nažalost ne radi u punom kapacitetu, a kad ova kriza prođe i dođu bolji dani u funkciji će biti i predivna bašta/taverna, tako da bi ovo mjesto zahvaljujući svojoj lokaciji i ljubaznim domaćinima, moglo postati vrlo omiljeno “Balkancima”, gdje će moći naći bogatu ponudu “domaćih” proizvoda, ukusnih jela i kompletan gurmanski ugođaj.

Toplo vam preporučujemo da posjetite POP’S Market čim prije, a tamo će vas dočekati ljubazni i nasmijani Branko ili Bojan, njihova sestra i mama.

Više informacija možete potražiti na njihovoj Facebook stranici ili njihovoj zvaničnoj web stranici.

BHraja

Related posts

Nijaz Sofić: Potencijal dijaspore je ogroman, ali vlast nas ignoriše

Kanada: Reakcija IGK-a na kontinuirano i sistematsko srbijansko negiranje počinjenih zločina na Tuzlanskoj kapiji

U Španiji najteži dan od početka krize, pet bh. državljana napustilo tu zemlju

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment