BiH dijaspora

Doktorat u tri minute: Takmičenje povezuje mlade bh. naučnike iz cijelog svijeta

banner

3MT ili 3-minute thesis (Doktorat u tri minute) je takmičenje za doktorantice i doktorante iz Bosne i Hercegovine i dijaspore. Zadatak je da se u samo tri minute objasni svoj projekat i njegov značaj nestručnoj publici.

Ovaj format takmičenja je popularan način približavanja nauke i istraživanja javnosti i sada se prvi put organizira u BiH. Cilj je povezivanje mladih i talentiranih naučnica i naučnika koji imaju bosanskohercegovačke korijene. Na 3MT takmičenje je se prijavilo 70 doktorantica i doktoranata koji svoj doktorat rade u 20 različitih država.

Prezentacije projekata ocijenit će se kako od strane stručnog žirija, sastavljenog od najeminentnijih stručnjaka iz raznih oblasti, tako i od šire javnosti glasanjem na youtube kanalu BHFF-a (BH Futures Foundation) na kojem su postavljene video prezentacije takmičarki i takmičara.

Organizator takmičenja je BH Futures Foundation (BHFF). BHFF je fondacija koja za svoj cilj navodi transformaciju BiH u prosperitetnu državu. Shodno s tim, fondacija pomaže mladim ljudima iz Bosne i Hercegovine i dijaspore da razviju vještine koje će ih učiniti mladim stvaraocima promjena. Takmičenje je organizirano u saradnji sa u Udruženjem za unapređenje nauke i tehnologije u Bosni i Hercegovini, Fondacijom Bosana i Bosansko-hercegovačko američkom akademijom umjetnosti i nauke. Traje do 10.1.2021.

Ako se želi biti dio ovog jedinstvenog takmičenja u BiH, može se ući na slijedeći link da se pogledaju prezentacije učesnica i učesnika i dati svoj glas onima za koje ocjenite da su najbolji.

Link: https://www.bhfuturesfoundation.org/news/3mt-videos-live-public-voting-open

Suzana Ćivša / BHDINFODESK

Related posts

Bosanke i Bosanci lektorišu švajcarske novine

Urednik BiH Info Desk

Hajrić: Svi bh. državljani u Australiji su dobro

BHD Info Desk Administrator

Dan jezika grada Linca 2018:Predstavljanje knjige Ilustrirani rječnik neprevodivih i poetskih riječi autorice Hane Oprešnik

Leave a Comment