BiH dijaspora

Doktorat u tri minute: Takmičenje povezuje mlade bh. naučnike iz cijelog svijeta

3MT ili 3-minute thesis (Doktorat u tri minute) je takmičenje za doktorantice i doktorante iz Bosne i Hercegovine i dijaspore. Zadatak je da se u samo tri minute objasni svoj projekat i njegov značaj nestručnoj publici.

Ovaj format takmičenja je popularan način približavanja nauke i istraživanja javnosti i sada se prvi put organizira u BiH. Cilj je povezivanje mladih i talentiranih naučnica i naučnika koji imaju bosanskohercegovačke korijene. Na 3MT takmičenje je se prijavilo 70 doktorantica i doktoranata koji svoj doktorat rade u 20 različitih država.

Prezentacije projekata ocijenit će se kako od strane stručnog žirija, sastavljenog od najeminentnijih stručnjaka iz raznih oblasti, tako i od šire javnosti glasanjem na youtube kanalu BHFF-a (BH Futures Foundation) na kojem su postavljene video prezentacije takmičarki i takmičara.

Organizator takmičenja je BH Futures Foundation (BHFF). BHFF je fondacija koja za svoj cilj navodi transformaciju BiH u prosperitetnu državu. Shodno s tim, fondacija pomaže mladim ljudima iz Bosne i Hercegovine i dijaspore da razviju vještine koje će ih učiniti mladim stvaraocima promjena. Takmičenje je organizirano u saradnji sa u Udruženjem za unapređenje nauke i tehnologije u Bosni i Hercegovini, Fondacijom Bosana i Bosansko-hercegovačko američkom akademijom umjetnosti i nauke. Traje do 10.1.2021.

Ako se želi biti dio ovog jedinstvenog takmičenja u BiH, može se ući na slijedeći link da se pogledaju prezentacije učesnica i učesnika i dati svoj glas onima za koje ocjenite da su najbolji.

Link: https://www.bhfuturesfoundation.org/news/3mt-videos-live-public-voting-open

Suzana Ćivša / BHDINFODESK

Related posts

Belma Čančar povratnica iz Australije: Čežnja za BiH bila je uvijek prisutna

Urednik BiH Info Desk

(Video) Za Radiobh dijaspore je govorio Emir Ramic, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada

Urednik BiH Info Desk

Predstavljamo Melissu Čeliković mladu glumicu bh.korijena u Los Angelesu: U Hollywoodu tražim svoje mjesto pod zvijezdama

Leave a Comment