BiH dijaspora

Kladanj: Dijaspora nastavlja pomagati rodnom gradu

banner

Informativni, radni sastanak na kojem se jednom mjesečno okupljaju bosanskohercegovačku dijasporu porijeklom iz Kladnja i predstavnici i-platforme upriličen je i sinoć, čime je ovaj vid susreta zaokružen za 2020. godinu.

Osim već ustaljenih učesnika Kladanj Meet Up-a, trećem po redu prisustvovala su i nova lica, čime je još jednom potvrđeno da predanim radom zaista širimo mrežu i gradimo povjerenje.

O dosadašnjim rezultatima

Dalida Karabdić, članica i-platforme i aktivna građanka ovog gradića, učesnicima sastanka predstavila je dosadašnje rezultate zajedničkog djelovanja, s posebnim naglaskom na uspješno finaliziranu donatorsku kampanju kojom su prikupljena sredstva za sanaciju centralnog grijanja u jedinom kladanjskom vrtiću „Edina Čamdžić“, što je ujedno izazvalo salvu pozitivnih reakcija naših iseljenika, ali i potaklo na razmišljanje o našem zajedničkom budućem djelovanju.

No, osim što su prikupljena sredstva za sanaciju grijanja, zahvaljujući donacijama putem wemakeit stranice, skupljena su i dodatna sredstva koja će se utrošiti za druge potrebe ovog zabavišta, a šta će to tačno biti odlučit će oni koji su direktno vezani za ovu instituciju, saopćeno je iz i-dijaspore.

Jedna od takvih svakako je i Dalida Salihović, v.d. direktora obdaništa koja je također nazočila sinoćnjem online događaju i uputila zahvalu svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli pozitivnom epilogu ove aktivnosti.

– Preuzimanjem funkcije v.d. direktora navedenog obdaništa, nadala sam se da će se gorući problemi ove institucije zaista riješiti, a problemi centralnog grijanja kao i vanjske stolarije bili su prioritetni. Ipak, upravo sanacija grijanja me posebno raduje jer predstavlja naše zajedničko djelovanje i priča je svih nas. Omogućili ste djeci i uposlenicima zaista uslove dostojne čovjeka. Zahvaljujući vama, uživamo u prelijepom, a prije svega u toplom ambijentu, poručuje Salihović.

Buduće aktivnosti

Jedan od rezultata prethodnog Kladanj Meet Up-a svakako je i formiranje radnih grupa, u sklopu kojih, svako u skladu sa svojim pretenzijama, radi na realizaciji zacrtanih projekata. Pojedine radne grupe svakako su već vrlo aktivne, stoga se razgovaralo o aktivnostima kladanjskog Udruženja „Žena – ženi“. Ovo neprofitno Udruženje, osim pružanja podrške ženama oboljelim od karcinoma dojke i drugih teških bolesti, proizvodi domaće proizvode, a cilj naše dijaspore jeste pomoć u plasmanu njihovih proizvoda. No, osim toga, u planu su adaptacija njihovog prostora, osposobljavanje potrebnih mašina i sl., što bi u konačnici, nadamo se, osnažilo samo Udruženje i promovisalo Općinu.

Također, kladanjska dijaspora razgovara i o pokretanju projekta „Street basket“ u samom centru grada, a sve navedene planove srčano podržava i načelnik Općine Jusuf Čavkunović.

Na samom kraju sinoćnjeg druženja obratio se i gospodin Bahro Suljić ispred Radija Kladanj. Radijska podrška je itekako potrebna, a uz gospodina Suljića evidentno i zagarantovana.

Angažman svih nas uslovit će i realizaciju zacrtanog. No, sve do sada viđeno potvrđuje da zaista u svom timu i-dijaspora ima prave prijatelje, prije svega, lokalpatriote koji će, u skladu sa svojim mogućnostima doprinijeti daljem razvoju ove Općine.

Kladanj Meet Up

Related posts

Iz štampe izašao Vodič za bosanskohercegovačku dijasporu: Kako ostvariti osnovna ljudska prava u BiH

Urednik BiH Info Desk

Predstavljamo Melissu Čeliković mladu glumicu bh.korijena u Los Angelesu: U Hollywoodu tražim svoje mjesto pod zvijezdama

Đemila Talić Gabriel izabrana za savjetnika pri Multikulturalnom savjetodavnom vijeću policijskog komesarijata u Novom Južnom Velsu

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment