Moj stav Pogledi

BLACK OPERATION Specijalni rat tronošca Moskva – Beograd – Zagreb protiv BiH

banner

Specijalni rat je poseban oblik rata koji se vodi u vrijeme kada država agresor i napadnuta država najčešće nisu službeno u ratu. 

Država agresor najčešće za cilj specijalnog rata ima destabilizaciju napadnute države, urušavanje njenih institucija i rušenje vlasti i politike. U modernijem vremenu, kada se za sve koriste strane krilatice i specijalni rat je dobio više naziva. Onaj koji se može primjeniti na naše područje nazvat ćemo “black operation”.

Bosna i Hercegovina trenutno se nalazi u situaciji kada se protiv nje s više strana vodi specijalni rat. Nešto ranije takav rat vođen je protiv naših susjeda Crne Gore, članice NATO-a. 

NATO je čak u jednom trenutku i reagovao slanjem jedinica za hibridno ratovanje. Baš kako smo mogli svjedočiti tokom specijalnog rata protiv Crne Gore, tako i u BiH svjedočimo da u tom obliku rata učestvuju oni koji nas okružuju, a organizovano ih podržavaju institucije religije. 

Rusija i Srbija su uz pomoć Srpske pravoslavne crkve koja je omasovila podršku u Crnoj Gori uspjele izdejstvovati svoju vlast. 

U Bosni i Hercegovini nije im cilj preoteti vlast. Glavni cilj “black operation koju provode pomenute Rusija i Srbija, ali i Hrvatska je nestanak Bosne i Hercegovine u njenom današnjem obliku. 

Bolje reći podjela Bosne i Hercegovine na dijelove koji će biti pripojeni Srbiji i Hrvatskoj. 

Stoga se dobro uvježban plan koordinirano provodi s napadima koji selektivno i naizmjenično dolaze s različitih strana. Rusija je, u to možemo biti sigurni, najveći generator hibridnog rata protiv BiH. 

Oni su ti koji pružaju različite oblike pomoći vladama u Beogradu i Zagrebu, a istovremeno u geopolitičkom prostoru lobiraju i rade protiv Bosne i Hercegovine.

Teško je izbrojati koliko je puta Rusija uložila veto kada je Bosna i Hercegovina u pitanju na svjetskom nivou. 

S druge strane, ruski ambasador u Vijeću za implementaciju mira PIC svaki put je iznio suprotno mišljenje. 

Srbija i Hrvatska djeluju kao sinhronizovana mašinerija protiv Bosne i Hercegovine. Diplomatski i nediplomatski, javno i tajno udara se na temelje bosanske državnosti i njenog suvereniteta. 

Svjesni lošeg političkog uređenja i nemoći da im se kvalitetno odgovori, ulaze na bh. teritoriju, i siju prljave ideje o nemogućnosti BiH, njenoj neodrživosti i slično. Istovremeno se lažno predstavljaju kao prijatelji Bosne i Hercegovine. 

Već je dokazano da naši susjedi i njihov politički tutor Rusija u Bosnu i Hercegovinu uvoze i svoje obavještajne snage, kako bi pratili svaki korak vlasti u Sarajevu i bili spremni osujetiti ga ako je u interesu države. 

Medijski rat kao dio specijalnog je posebno izražen. Svaki korak Bosne i Hercegovine se diskredituje, poništava se njena prošlost, uz obaveznu opasku, naročito srpske strane da je BiH nastala u Dejtonu. Koliko je ta medijska ofanziva jaka pokazuju i činjenice da neki probosanski političari počinju ponavljati baš takve konstrukcije o nastanku BiH. 

Dio tog medijskog segmenta je javno ponižavanje žrtava, a istovremeno slavljenje zločinaca i njihova zaštita i u Srbiji i u Hrvatskoj. 

Koliko su susjedne države sigurne u uspjeh specijalnog rata protiv BiH i njen nestanak pokazuju i informacije da, primjera radi, hrvatska policija ulazi duboko u teritoriju BiH i siječe bosansku šumu kako bi zaštitila svoju granicu. 

Srbija, s druge strane, ulazi u naša prirodna bogatsva, pa na hidropotencijalima BiH planira graditi elektroenergetsku mrežu duboko u unutrašnjosti naše države. 

S druge strane, brojne kompanije iz obje susjedne zemlje nas ekonomski slabe uvozeći nam takoreći svoje smeće i gušeći naše proizvođače. 

A sve nabrojano Rusija, Srbija i Hrvatska provode kroz politike RS i nasljednika HZ HB. Te politike zahvaljujući svojoj političkoj moći nastaloj na specijalnom ratu i proizvodnji tenzija u političkim i drugim institucijam blokiraju svako normalno funkcionisanje države. Te političke garniture koriste bh. institucije u specijalnom ratu protiv same BiH. 

Najeklatantniji primjer takve sabotaže u državnim institucijama je ponašanje spram migrantske krize. Tako Bosna i Hercegovina ima Graničnu policiju na čijem čelu je Zoran Galić, HDZ-ov kadar koji se više brine da olakša hrvatskoj policiji i ne dopusti prolazak migranata nego da zaštiti granicu BiH na istoku. 

Identične priče imamo i u drugoj policijskoj agenciji na nivou BiH – SIPA. Ta SIPA i Državno tužilaštvo osim ubistava i visokog kriminaliteta ne procesuiraju u RS i zapadnoj Hercegovini. 

Tako su nedodirljivi ostali kadrovi Dragana Čovića i Milorada Dodika, pijuna politike koja protiv BiH vodi specijalni rat. 

Specijalni ratovi, ma koju stranu krilaticu koristili, vodili su se i ranije, a vodit će se i u budućnosti. 

Ono što je problem Bosne i Hercegovine je njena ustavno – politička struktura i društveno uređenje zbog čega se sve teže odupire udarima vanjskih neprijatelja od Moskve, preko Beograda i Zagreba do Banja Luke i Mostara. 

Vrijeme je za državni štit i zaustavljanje “black operation”!

Piše: Rasim BELKO / Patria

Related posts

Dodik: Banja Luka više pripada Vučiću nego Izetbegoviću

Urednik BiH Info Desk

Božidar Proročić, književnik i publicista: SREBRENICA 1995-2021

Editor

ESAD JAGANJAC: ALISA U ZEMLJI ČUDA

Editor

Leave a Comment