Govor zemlje moje

Volimo bosanski jezik: Učimo od naše djece, njegujmo i čuvajmo naš jezik

banner

Da se i u doba pandemije mogu raditi dobre i potrebne stvari dokazuje nam primjer učenika jedne srednje škole u malom bosanskom gradu.

Riječ je o učenicima Srednje stručne škole u Bugojnu koji su sa svojom profesoricom bosanskog jezika Sanelom Topčić napravili blog pod nazivom Volimo bosanski jezik na kojem objavljuju sadržaje koje obrađuju na časovima Bosanskog jezika i književnosti.

Cilj ovoga bloga je, prije svega, da se učenici zabave, a zatim i da s lakoćom savladaju teme vezane za maternji jezik prikupljajući podatke, fotografije, videomaterijal itd. Osim toga, motiv za izradu ovoga bloga je popularizacija i promocija bosanskog jezika i književnosti pisane bosanskim jezikom u vrijeme kad se osporava historijski kontinuitet postojanja bosanskog jezika. Učenici su veoma angažovani kako oni koji pišu za blog tako i ostali čiji je zadatak da promovišu i dijele članke preko svojih profila na društvenim mrežama.

Ciljana publika su svi koji svoj maternji jezik nazivaju bosanskim, oni koji žele obnoviti, proširiti svoje znanje ili jednostavno vole i žele čitati članke iz ove oblasti.

Pisanje učeničkog bloga je veoma dobro prihvaćeno, počevši od direktora škole, Saliha Gurbete, koji je projekat podržao još dok je bio u formi ideje, drugih profesora u školi pa do lokalne zajednice kojoj je projekat predstavljen preko školske stranice i lokalnog portala. Naravno, članak se objavljuje sedmično preko školske stranice.

Želja učenika Srednje stručne škole Bugojno je da blog čitaju i učenici bosanskih dopunskih škola i da se, na taj način, povežu jedni s drugima, razmijene ideje o člancima, objave nešto zajedno…

Blog učenika SSŠ Bugojno možete pratiti preko linka: Volimo bosanski jezik

S.T. /BHDINFODESK

Related posts

Osnovni sud u Bijeljini donio presudu: U svjedočanstvu mora pisati bosanski jezik!

Šta u dijaspori kažu o vezi sa asimilacijom: Maternji jezik je temelj našeg identiteta

BHD Info Desk Administrator

Biblioteka Lastavica

Editor

1 comment

Volimo bosanski jezik: Učimo od naše djece, njegujmo i čuvajmo naš jezik – Srednja Stručna Škola Bugojno 23/12/2020 at 09:07

[…] o blogu naših učenika izašao na portalu bosanskohercegovačke dijaspore bhinfodesk.com. Bravo za naše […]

Reply

Leave a Comment