BiH

Iz ukrajinske ambasade pozivaju Milorada Dodika da vrati ikonu

banner

Ukrajinska ambasada u Bosni i Hercegovini traži da ikona koju je Milorad Dodik poklonio Sergeju Lavrovu bude vraćena u Ukrajinu.

Drevna ikona za koju Ukrajinci, na osnovu pečata, kažu da tradiconalno pripada njima, te da je stara 300 godina, je Dodikovom krivicom obišla pola svijeta i sad se ponovo vratila u BiH.

Nakon što je Lavrov odlučio vratiti poklon zbog kojeg je nastao diplomatski skandal, ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija je odnosi u Predsjedništvo, odnosno kabinet Milorada Dodika.

Sasvim logičan sljedeći potez bi bio vraćanje ikone u ruke istinskih vlasnika što iz Ukrajine i zahtijevaju.

“Ako je prvi korak već poduzet – ikona je vraćena u Sarajevo, onda se mora poduzeti i drugi – da se vrati u Ukrajinu”, rekao je ambasador Ukrajine u Hrvatskoj i BiH za ukrajinske medije a prenosi Klix.ba.

Oni također žele odgovore kako je ova ikona završila u porodici Dodik.

Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini insistira na hitnom pružanju informacija zvaničnicima Sarajeva o tome kako je ukrajinska ikona, koja je predstavljena Lavrovu, dospjela na teritoriju ove zemlje”, kazali su iz Ambasade.

Izostanak odgovora je ukrajinskom ambasadoru Vasiliju Kirilichu razlog da povjeruju u to da je na tlo BiH ikona stigla nezakonitim putem.

Related posts

Predmet Dženan Memić: Krivična prijava protiv više od 40 lica, na broju jedan je Dalida Burzić

BHD Info Desk Administrator

Zbog izbornih prevara uhapšeni zastupnici u Skupštini Brčko distrikta

Editor

Posljedice odlaska iz domovine: Padaju prihodi od izdavanja ličnih dokumenata i registracije vozila

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment