BiH

Na  Panonska jezera u Tuzli stižu turisti iz cijeloga svijeta

banner

Sunčano vrijeme je mnogima bio putokaz da krenu svi na jedno odredište na Panoniku u Tuzli da uživaju na kupanju. Na tim putevima naročito preko vikenda če se sresti veliki broj građana Tuzle, ali i gostiju iz BiH i susjednih zemalja iz dijaspore koji stižu iz daleka na Panonska jezera da uživaju u vodi temperature 30 stepeni i saliniteta 28 gr/l.Mnogi već znaju da ne treba da brinu za osvježenje jer duž cijerle plaže se nalaze mnogi restorani i ljetne bašte u kojima će svi bti usluženi na najbolji način po cijenama koje dominraju u ljetnom odmoru bez brige.
Kompleks Slanih Panonskih jezera su jedina Slana jezera i jedinstvena turistička atrakcija u Evropi.Grada Tuzla je dobitnik najvišeg priznanja Svjetske turističke organizacije Odisej“Ujedinjenih nacija“ (2012 UNWTO ULYSSES AWARD) koja se dodjeljuje za inovacije u oblasti turizma .Tuzla je jedan jedini Grad u Evropi koji ima slana jezera i jedini je grad u svijetu čija se slana jezera kupališta i plaže nalaze u Centru grada.
U Kompleksu Panonskih jezera nalaze se tri jezera različite veličine i dubine, te Slani slapovi.U sklopu Panonskih jezera nalazi se Arheološki park , neolitno sojeničko naselje i Muzej geološke postavke, Panonika dječiji zabavni park , sportski tereni i mnogi drugi ugostiteljski, kulturni i zabavni sadržaji .Do sada je u kompleksu Panonike uživalo više miliona posjetitelja. Nisu trebali da brinu za smještaj jer je više apartmana namijenjeno turistima koji ovdje dolaze. Na području Tuzle registrovano je ukupno 89 smještajnih objekata, od toga 15 hotela, 6 motela, 5 pansiona i 63 privatna smještaja u koje se ubrajaju apartmani, studio apartmani i apartmani u domaćinstvu i sobe. Broj povećanja broja smještajnih objekata u odnosu na period od prije 20 godina je povećan do 1.0285 posto , ističu iz Turističke zajednice Tuzle.
Direktor JKP Pannonica Tuzla, Maid Porobić , zadovoljan je do sada posjetom, pogotovo vikendom stižu turisti sa svih strana, iz našeg regiona jer je Grad Tuzla i u večernjim satima interesantan jer nudimo i mnogo kulturnih i zabavnih sadržaja.Cilj nam je da goste zabavimo,  i u ovom periodu smo imali hiljade gostiju, a nadam se da ćemo vratiti u rekordan broj ovu sezonu na oko 380 hiljada posjeta.Turisti stižu iz Hrvatske, Srbije, Istočne Slavonije i na kratko da se zabave i uživaju u ljekovitoj slanoj vodi.
Gosti na Panoniku stižu iz Meksika, Novog Zelanda, među gostima su i turisti iz Njemačke, Austrije, Švedske , Švicarske, Mađarske, Turske Kolumbije, Japana, kaže direktor Porobić.
I ovog sunčanog subotnjeg dana šarenilo duž cijele plaže Panonskih jezera su donijeli radost svima koji su stigli na kupanje.Ove godine je mnogo toga unapređeno i mnogo novih sadržaja je u toku da se zabave svi koji stignu da uživaju i pored kupanja.Sve je obezbjeđeno za turiste , čak i masaže koje rade od 10 do 18 sati , na koje stižu najviše stranci, ističe Armin Huseinagić koji ih dočekuje sa osmjehom i voljom da im pomogne , da im pored masaže daje upute, savjete i šta treba da rade kasnije uz mjere opreza jer sve zavisi  i od organizma, naglašava Armin. Masaža se odvija u blizini Hitne pomoći koja svaki dan dežura i svima je na usluzi uz svoj sanitet koji je uz nju parkiran.Mnogi dolaze da u Hitnoj izmjere pritisak i sve drugo da mogu bezbjedno da se kupaju na sunčanom danu.
U blizini se nalazi i štand ORIENTED Tetovaža, Nermine Baraković Ipša, koja donosi dašak mora svima slikajući jednokratne tetovaže prirodnom bojom kanom.Nalaze se na Panonskim jezerima pod sloganom „Stigle su na plaže nove tetovaže“. Nalazmo se kod Hitne i slike tetovaže su bitne, dođite i zabavite se , a radno vrijeme je od 10- 18 sati i može se izabrati svoj talto na katalogu od 390 uzoraka, ističe Nermina.Niz plažu na drugom jezeru korača i Sead Hambiralović, svakako bos po uputama da se odmori ovog ljeta , stiže svaki dan , te ističe da je napisao knjigu Panonika, među kupačima.
Nedaleko je i Iris Samardžić koja je već drugu sezonu spasioc i naglašava da je ove godine za sve turiste na Panonici zaposleno preko 40 spasioca koji prate kupače, a često se oni žale, na ubode pčela, a imaju neki i srčane probleme i viskoki pritisak pa ih odmah upućujemo u Hitnu pomoć koja je u blizini. Radimo u dvije smjene.Ove godine smo imali prije sezone malu obuku i testiranje kako transportirati kupača iz vode i u vodu i upozoravati sve kupače i pratiti sve dok se kupaju.
Svakako tu je u blizini i njen kolega Semir Kovačević koji  im svakako može da preporučuje kupačima, pola sata u vodu ,sat napolje,   kako ističu medicinski stručnjaci.
Sve informacije mogu dobiti i od Belme koja već drugi sezonu dočekuje turiste na Kapiji , a nedaleko je i spasioc Rizah Jaganjac koji prati kupače na Prvom jezeru i pištaljkom opominje neke mališane da ne rone u vodi .Već četiri godine radi na Panonici, pa želi da skrene pažnju kupačima da idu preko vrelog pjeska i kamena bosi , jer se tako uspostavlja rad svih organa, a poslije kupanja se ne treba tuširati slatkom vodom bar 4 dana da uđe u njih lijek iz slane vode .
Graja i žubor vode sa obižnjih Slapova dopire duž cijelih jezera .Mnogi turisti se opredjeljuju i za slapove da na njih pada mlaz vode sa  velike visine , a već su upozoreni da im voda ne pada na vrat i glavu jer trebaju samo da padaju samo na leđa jer moraju  da izbjegavaju zbog krvnih sudova koji se tu nalaze, ističu spasioci koji su već savladali kako se kupači trebaju ponašati sa vodom koja pada sa slapova.Među njima je i Ljeljak koj očekuje svoje drugove da uživaju zajedno.
I dok vrijeme prolazi, žubor vode i dalje odjekuje Panonskim morem , a ptice prelete ponekad da izvide ima li još mnogo turista u vodi, da navrate u svoja mjesta na krošnju drveća koje je i nekada davno postojalo i sa kojima je opkoljena Panonika u Tuzli.

Duška REBIĆ 

Related posts

Posljedice odlaska iz domovine: Padaju prihodi od izdavanja ličnih dokumenata i registracije vozila

Urednik BiH Info Desk

Bijeli golub ponovo (ne)leti 313: TAČKA NA TRI INICIJATIVE

BHD Info Desk Administrator

Dodik postavio ultimatum Trojci: Čampara mu odgovorio, s nama ne može trgovati

Editor

Leave a Comment