Muzika

“Ljeto na Sani 2023”: Veče horske i solo pjesme za pamćenje

banner

“Ljeto na Sani” je kultna kulturna manifestacija, 26. po redu, osobna karta Sanskog Mosta čija historija počinje još drevne 1244. godine, grada uz tri, općine na devet rijeka, pa to bi razlog da se uz koncert “Čapljanca iz Sane” Amira Kazića, promovira i muzički spot “Devet rijeka, devet bisera”.

Najveći utisak ostavili su Koncert Hora Harmonija i Melody i dirigentica Alma Karabeg.

Prebogato je bilo ovogodišnje “Ljeto na Sani 2023” zahvaljujući organizatoru RTV “Sana” i direktoru Midhatu Dediću, jer su sadržaji bili raznovrsni, publika divna i do 10.000 u Prijedorskoj!

BOGATSTVO SADRŽAJA

Svašta se tu moglo vidjeti i čuti: u Malom parku na Zdeni, Gradskoj galeriji ili na glavnoj džadi u Prijedorskoj, gdje preko noći “nikne” bina i na njoj sve zvučna imena: KUD “Lola” Sarajevo i KUD Mahala, Kemal Malovčić (Okreč-Sanski Most), Amir Kazić, Latif Močević, Safija Haskić, Hamid Ragipović Besko, Izeta Milišić, Naida Efendić, Mirsad Jarović; ali i brojni popularni rock band sastavi, skokovi sa gradskog mosta na Sani, uz promocije knjiga, izložbe ili festival “Umjetnost bez granica”, omaž vajarskom i književnom djelu Nedžada Ibrišimovića, čime 2. augusta završava “Ljeto na Sani”.

“HARMONIJA” I “MELODY” ODUŠEVILI

25. jula 2023. godine, u Malom parku na Zdeni (ljetna pozornica), održan je, već po osmi put, koncert udruženja “Harmonija” iz Sanskog Mosta. U udruženja “Harmonija” su: Mješoviti hor, Dječiji hor “Melody”, Omladinski hor kao i Orkestar.

Na početku programa nastupio je Dječiji hor “Melody” sa 28 članova i pjesmama: “Svirat ćemo roken rol”, solisti: Uma Hamidović,  Amani Horozović Uma Đumišić, dok je na gitari nastupio Dino Kararić: “Koka ili jaje”, solista Kenan Bajraktarević. Uslijedio je zajednički nastup “Melody” i “Harmonije” uz orkestar, koji su izveli pjesmu Drugog načina “Piši mi”.

image
Manifestacija “Ljeto na Sani 2023″/ Fikret Tufek

Harmonija je nastupila sa 25 članova, izveli su tradicionalne pjesme: “Snijeg pade na behar na voće”, “Mostarski dućani”, “Mene majka jednu ima”, “Ajde Jano”, “Sinoć san se mlada s Malin rukovala”, “Jovano, Jovanke” ali i poznate pop i rock pjesme: “Čitam neke stare novine” od Šobića, “Zemlja” od EKV-a, “Ribareva kći” od Bajage, itd.

Omladinski hor se predstavio kolažom pjesama: “What a wonderful world” Luisa Armstronga, “Happy”, “Sweet dreams”, “My Mother Told Me” i “Đurđevdan”, te solo izvedbama: Lamija Ramić “Marija Magdalena” (Doris Dragović), Ammar Arnautović “Šta to biješe ljubav”, (O. Dragojević), Amela Huseinović “Ja te pjesmom zovem” (H. Paldum), Hana Omić “Čaršija” (Al-Dino) i Džejlana Čaušević “Studen vodo” (Armin Muzaferija).

image
Manifestacija “Ljeto na Sani 2023″/ Fikret Tufek

Sve pjesme je pratio Orkestar koji čine: Ajdin Aganović (klavir), Muhamed Karabeg (gitara), Sara Selman (gitara), Ammar Arnautović (kahun), Džejlana Čaušević (flauta), Omer Seferović (harmonika). Gost večeri bio je član Dječijeg hora “Melody” na tarabuku: Kenan Bošković.

Svi izvođači su bili jako dobri, ali izvedba pjesme “Marija Magdalena” od strane Lamije Ramić podigla je publiku na noge. Sanska je to izvedba na originalan i veoma dopadljiv način, mogla bi se izvesti na većim pozornicama ili halama Europe. Lamija Ramić ima kapacitet. Ejvala i aferim!

Za sve što je te večeri viđeno “krivac” je dirigentica i vođa horova “Harmonija”, koja već više godina oduševljava Sanjane ali i publiku u brojnim drugim mjestima sa jako osmišljenim cjelovečernjim programom, koji nadilazi sanske okvire. Okupiti toliki broj djece i mladih i ispuniti im život kulturnim sadržajima koji oduševljavaju, nije mala stvar; uz to Karabeg je cijelu priredbu držala pod svojom ne samo “dirigentskom palicom”, već svemu davala boju kulturnog stvaralaštva, neumorno “plesala” kao dirigentica primadona.

​SKOKOVI SA GRADSKOG MOSTA NA SANI​

Centralni dio ovogodišnje manifestacije “Ljeto na Sani 2023”, prema informaciji “In media”, i ove godine su bili tradicionalni skokovi na glavu u rijeku Sanu s gradskog mosta i ovaj događaj je održan 31. jula 2023. godine pred velikim brojem posjetilaca. Alen Dizdarević je pobjednik ovogodišnjih noćnih skokova sa gradskog mosta, drugo mjesto pripalo je Sanelu Ališiću, dok je trećeplasirani bio Nikola Kaiš.

image
Skokovi sa gradskog mosta/ In Media

DO “LJETA NA SANI 2024”

Sanski Most je oduvijek imao jaku kulturnu tradiciju: poslije 2. svjetskog rata Hor “Grmeč”, akcija “Mjesec cvijeća”, “Majsko drugovanje na Sani” – jugoslovenski skup naive i uz to “Galerija naive”, “Prvi glas Podgrmeča” i niz drugih manifestacija, a mnogi su sadržaji značajni i tokom i nakon agresije na BiH 1992-1995. godina. Među njima je i kultna melodija Sanjana, braće Ismeta i Fikreta (Fifi) “Mojoj dragoj BiH” koja je snimljena tokom agresije 1992. godine i bila (i ostala) nezvanična himna BiH!

Fikret Tufek/MojaBiH

Related posts

Armin Muzaferija pred koncert u glavnom gradu BiH: Sarajevo, Žuta tabija i sevdah su tri stvari u koje sam zaljubljen

Editor

Dubioza kolektiv nastupa u Francuskoj

BHD Info Desk Administrator

Video: “Za jedan zagrljaj”/ Nova pjesma Crvene jabuke posvećena dijaspori

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment