Muzika

Frajle iskreno: Bivša menadžerica Lidija Samardžija nas zlostavlja, kazneno je tužena za zloupotrebu, prevaru, utaju i povredu autorskih srodnih prava

banner

Na sceni i na nastupima su šarmantne, energične, slatke i osvajaju kako svojom pojavom, tako i moćnim vokalnim izvedbama. No, zapravo, malo kome je poznato da popularne ambasadorice dobre zabave, ženski trio The Frajle, sestre Nevena i Jelena Buča te Nataša Mihajlović, već godinama proživljavaju, kako kažu, pravu dramu s elementima horora. Žrtve su, ističu, perfidnog zlostavljanja, a iako su prvo svoje probleme željele zadržati daleko od očiju javnosti, smatraju kako je ipak došlo vrijeme da svoje tegobe podijele sa svojom brojnom publikom i sa organizatorima njihovih koncerata. 

– Sve je počelo 2020. godine u vrijeme globalne pandemije uzrokovane koronavirusom. Sa našom do tada menadžericom Lidijom Samardžijom sarađivale smo godinama. Kad smo u jednom trenutku insistirali da dobijemo na uvid sve izvještaje i ugovore o našim nastupima, podaci o finansijama koje smo dobile nisu se poklapali. Ubrzo saznajemo da je Lidija Samardžija samoinicijativno pripisala svojoj firmi vlasništvo nad svim dotadašnjim albumima grupe The Frajle, uključujući i prva dva albuma koja su nastala prije naše saradnje s njom, a što je u konačnici danas i predmet spora u sudskim postupcima. Smatramo da su ti albumi naše intelektualno vlasništvo u koje smo ugradile dio sebe i niti jedna treća osoba ne može ih samo tako prisvojiti bez naše izričite privole. Pored toga, snimanja tih albuma plaćale smo upravo mi; ili neposredno ili od novca koji smo uprihodile sponzorskim ugovorima.

Po prekidu saradnje, Lidija Samardžija prodaje naše albume kompaniji Croatia Records, što dovodi do neposrednih sporova s tom diskografskom kućom, a indirektno i do rušenja našeg YouTube kanala. 

Uporedo s tim, Lidija Samardžija podnosi na teritorijama ex-Yu država prijave žiga, čime pokušava steći vlasništvo na oznaci i brendu The Frajle. Prvo nas je takav potez začudio jer u trenutku prijave ona više nije imala ikakve veze s Frajlama i našim brendom. Njena namjera nam je postala jasna kad su nam se počeli javljati organizatori naših nastupa s informacijom da im se Lidija Samardžija obraća s raznim zabranama kad su naši koncerti u pitanju. Zaključak nam se sam nametnuo, shvatili smo da Lidija Samardžija preduzima sve da mi prestanemo funkcionirati pod nazivom The Frajle, iako smo taj naziv osmislile mi i to 2009. godine, ističu popularne pjevačice u zajedničkoj izjavi i potom nastavljaju:

– Istovremeno, počeli su nam se javljati mnogi umjetnici s kojima smo ranije u karijeri besprijekorno sarađivali, a sve kao rezultat priča koje je protiv nas širila bivša menadžerica. Uglavnom su ti umjetnici iz Hrvatske, gdje je naša publika masovna. Svi ti ljudi su ponavljali riječi Lidije Samardžije o tome kako smo mi, navodno, povrijedile autorska prava autora tako što smo vršili nelegalnu prodaju naših izdanja, a što je potpuna besmislica. Istine radi, neki od umjetnika koji su nam se obraćali u navedenom oštrom tonu, poslije su nas neformalno kontaktirali s izvinjenjem i objašnjenjima “da su bili izmanipulisani”.

Na svojoj koži, na gotovo dnevnoj bazi, u posljednje gotovo tri godine, trpimo nevjerojatne pritiske, opstrukcije u radu, lažne optužbe i demonstraciju sile različitih moćnika koji ne biraju sredstva da ugase naš bend i brend. Ono kroz šta grupa The Frajle prolazi se dosad moglo gledati samo na filmovima.

Mi smo kompozitori i tekstopisci, te i koautori na djelima koje izvodimo, te je nemoguće da nam se iste pjesme zabrane što pokušava gospođa Samardžija već godinama kontaktirajući sve organizatore naših koncerata slanjem upozorenja, a ako to ne upali, onda im se prijeti da ako budu sarađivale s Frajlama, mogu zaboraviti na saradnju s Gibonnijem i Damirom Urbanom, čija je Lidija Samardžija i dalje menadžerica, govore otvoreno The Frajle i posebno napominju:

– Upravo su ovakve ucjene bile kap koja je prelila čašu. Odlučile smo da više ne želimo šutjeti i probleme, kolokvijalno rečeno, gurati pod tepih. Mnoge naše kolege znaju za ovu situaciju, bilo je već nekih medijskih upita šta se događa, no mi smo sada spremne našu internu borbu voditi i javno. 

Kaljanje ugleda i našeg imena na načine koje normalan čovjek ne može ni zamisliti, oduzimanje prava na rad, otkazivanje nastupa i odlazak bliskih nam saradnika nakon pritisaka dotične osobe uz objašnjenje da njima „takva muka ne treba u životu“, postali su naša svakodnevica.

Sve ovo poznato je u medijskim krugovima u cijeloj regiji, a ogleda se kroz stopiranje vijesti, intervjua i bilo kojih objava vezanih za nas, otkazivanje gostovanja i uskraćivanje emitiranja. Stručna javnost i mnoge kolege su, također, upoznati s našim slučajem. Nažalost, izvođači i organizatori s kojima radimo često se susreću s ultimatumom – ako radiš s Frajlama, onda ne radiš s drugim zvijezdama iz regije, ni koncertno, ni medijski, niti na bilo koji drugi način… Kako zbog sebe, ali i zbog drugih koji šute „da se ne bi zamjerili“, mi iznosimo istinu, i to ne samo sad i ovdje, već i pred institucijama pred kojima smo pokrenule kaznene i druge sudske postupke protiv Lidije Samardžije. 

– Usprkos svemu, godinama odolijevamo torturi i još smo tu. Ono što se ne može zaustaviti jest muzika i posebna veza s našom publikom. Ljubav koju nam ona pruža gdje god da se pojavimo i jest jedini razlog i najveća snaga zbog koje se odupiremo silnoj nepravdi i to niko ne može zaustaviti. 

Našoj publici poručujemo da se The Frajle sigurno neće predati. Nastavit ćemo raditi svoj posao, jer obožavamo stvarati i izvoditi muziku, ali iznad svega, zato što nas publika želi. Mi smo odlučile progovoriti i ovo je samo početak. The Frajle više šutjeti neće, zaključuju Nevena Buča, Jelena Buča i Nataša Mihajlović u ovoj otvorenoj iskrenoj ispovijesti.   

Za sve eventualne dodatne upite, možete nas kontaktirati na broj mobitela +381606270081.

S poštovanjem, 

Nevena Buča, Jelena Buča i Nataša Mihajlović

Related posts

Početkom februara Amira Medunjanin na turneji u Australiji i na Novom Zelandu

Editor

Brano Likić: U Ljubinju pravim čaj s djedovim likom na omotu

SARAJEVO I NJEGOVE ZVIJEZDE: BREGA, ČOLA, DŽINOVIĆ, NELE, ĐURO

Leave a Comment