BiH dijaspora

Ambasador Bosne i Hercegovine u Norveškoj posjetio načelnika Breze

Ambasador Bosne i Hercegovine u Norveškoj dr. Nedim Makarević i predsjednik Udruženja za razvoj saradnje domovine i dijaspore Admir Lisica susreli su se u Brezi s novoizabranim Općinskim načelnikom Vedadom Jusićem. Razgovarali su o brojnim temama koje se odnose na sprovođenje ekonomske diplomatije u Bosni i Herecegovini, njenu efikasnost i mogućnosti za unaprjeđenje. “U obavljanju svoje diplomatske misije, akcent posebno stavljam na ekonomski aspekt, jer je ekonomska diplomatija najvažnija stvar kojom se trebaju baviti bosanskoherecegovačke ambasade.

Postoji mnogo oblasti u kojima se mogu uspostaviti prijateljstvo i partnerski odnosi između Breze i Kraljevine Norveške. Njihovo uspostavljanje bi stvorilo određene okvire za konkretne saradnje u brojnim oblastima”, rekao je ambasador Makarević. Općinski načelnik Jusić izrazio je zadovoljstvo zbog posjete istaknutog bh. diplomate dr. Makarevića koji je u svojoj bogatoj karijeri radio kao ambasador Bosne i Hercegovine u Pakistanu i Afganistanu. “Zahvalan sam Admiru Lisici koji je inicirao ovaj sastanak. Mojim izborom za načelnika građani očekuju korjenite promjene, a pogotovo uspostavljanje neposrednije komunikacije. Općina Breza će, u skladu sa planovima, raditi na podizanju nivoa međuopćinske i međunarodne saradnje”, poručio je Jusić.

Govoreći o dugoročnim vizijama razvoja općine Breza, Jusić je naglasio kako je općini Breza potrebna snažna institucionalna veza s dijasporom. U cilju povezivanja dijaspore i lokalne samouprave, kako je naveo novoizabrani načelnik, Općina Breza će otvoriti Ured za dijasporu čiji će zadaci, između ostalih, biti uspostavljanje ekonomske, kulturne, sportske i drugih vidova saradnje. Na kraju posjete, najmlađi načelnik u Federaciji Bosne i Hercegovine Vedad Jusić uručio je ambasadoru Makareviću simbolične poklone.

BHDINFODESK

Related posts

Anel Bektaš Danska: Želimo biti primjer za ulaganja dijaspore u domovinu

BOŠNJACI U PORTUGALU: OVDJE SE POŠTUJU PRAVA MUSLIMANA

Belgija: Alma Taslidžan Al-Osta u borbi za humanitarno razoružavanje

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment