Svijet

U ponoć Brexit je konačno postao stvarnost

banner

Četiri i po godine nakon britanskog referenduma o članstvu u Evropskoj uniji, Brexit je konačno postao stvarnost kada je Britanija napustila jedinstveno tržište u 23 sata po GMT-u, a po srednjoevropskom vremenu u ponoć na Novu godinu.

Nikada prije niti jedna država članica EU nije zatražila “razvod”.

Pregovori su trajali godinama dok konačno, u zadnji trenutak, na Badnjak, nije postignut trgovinski sporazum vrijedan 660 milijardi britanskih funti (900 milijardi dolara).

Potpisan je samo nekoliko dana prije izlaska Britanije iz jednog od najvećih svjetskih trgovinskih blokova, što predstavlja najznačajniji globalni zaokret od pada Britanskog carstva.

Sporazumom je definirano da Britanija zadržava pristup jedinstvenom tržištu EU sa 450 miliona potrošača bez carina i kvota, no on neće spriječiti privredne štete, upozorili su ekonomski stručnjaci.

U petak su dva tijesno isprepletena partnera ušla u novi period svojih odnosa, puno labaviju saradnju.

Ukida se sloboda kretanja što se tiče života i rada, iako za kratkotrajna putovanja većinom neće biti potrebna viza.

Roba će se puno više kontrolirati na granicama Britanije i EU, a unutar Ujedinjenog Kraljevstva na irskoj morskoj granici između Sjeverne Irske i Velike Britanije.

Što se tiče sektora usluga, koji čini više od 80% britanske privrede, dvije strane obvezale su se “uspostaviti povoljnu klimu za razvoj trgovine i ulaganja između njih”.

Što se tiče ribolova, britanski premijer Boris Johnson pristao je na period od 5 i po godina za uvođenje novih pravila o ribolovu brodova Evropske unije u britanskim vodama nakon čega će se održavati godišnje konsultacije o ulovu.

Britanija više neće učestvovati u sigurnosnim organizacijama i bazama podataka poput Europola, Eurojusta i SIS-II. Ipak, i dalje će se razmjenjivati DNK podaci, otisci prstiju i podaci o registraciji vozila.

BHDINFODESK

Related posts

Danas u Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva rasprava o BiH, svjedoči i Damir Aranut

Editor

Kolokvij na jugu Francuske

Urednik BiH Info Desk

Platinasti jubilej: Uličnim festivalom završava se proslava 70 godina vladavine Elizabete Druge

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment