Svijet

Europol upozorava na prodaju lažnih vakcina protiv covida-19

banner

Šefica Europola Catherine De Bolle upozorila je u nedjelju na opasnost od potencijalnih lažnih vakcina protiv koronavirusa.

De Bolle je upozorila da bi kriminalci mogli pokušati iskoristiti veliku potražnju za vakcinama u svijetu, pišu novine njemačke medijske grupe Funke u nedjelju. 

Dodala je da su dužnosnici već primijetili konkretne znakove prljave igre poput nuđenja lažnih vakcina na društvenim mrežama. 

Šefica europske policije pozvala je potrošače da budu oprezni i da bi vakcinisanje lažnim cjepivom moglo uzrokovati ozbiljne zdravstvene posljedice. 

Također je navela da države moraju biti spremne da će im kriminalne skupine pokušati ukrasti doze vakcina, a Europol je identificirao potencijalna žarišta.

Bivša šefica belgijske policije napomenula je da policijski odjeli diljem Europske unije zajednički djeluju na zaštiti prijevoza vakcina. 

Interpol je početkom prosinca također objavio upozorenje o prijetnji organiziranih kriminalnih skupina usred kampanja vakcinisanja protiv covida-19, uključujući lažne vakcine i krađu zaliha. 

“Kriminalne mreže vrebat će ljude i putem lažnih internetskih stranica, a lažni lijekovi mogli bi značajno ugroziti nečije zdravlje, čak i život”, upozorio je šef Interpola Juergen Stock. 

BHDINFODESK

Related posts

Rishi Sunak novi je premijer Velike Britanije

BHD Info Desk Administrator

Osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić prebačen u zatvor na jugu Engleske

BHD Info Desk Administrator

“Remembering Srebrenica UK”: “Zajedno smo jedno” ovogodišnja tema Sedmice sjećanja na Srebrenicu u UK-u

Copo Sejo

Leave a Comment