Kultura

Pred sudom u Hagu: Instalacija – Bosna i Hercegovina mjesto genocida

banner

Konceptualni umjetnik Almir Dervišević realizirao je u Den Haagu još jednu postavku instalacije, a mjesto realizacije bio je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Den Hagu (ICTY).

Nazvana je ‘Instalacija; Bosna i Hercegovina mjesto genocida’, a autor je koristio ogledalo i pisanu riječ s porukama ‘da svi mi, posebno sudovi, donosimo odluke zasnovane na istini koja će zadovoljiti pravdu’.

– U ogledalu trebamo vidjeti ono što jeste, a ne ono što mi želimo. Brojni zločini počinjeni u Bosni i Hercegovini, brojni građani koje kontinuirano ponižavaju kao i sama država Bosna i Hercegovina ukazuju na potrebu da se određene odluke i odnosi trebaju u korjenu preispitati, ako postoji želja i cilj za sveopćim razvojem – poručio je Dervišević u izjavi za Fenu.

Postavku instalaciju, zbog vremenskih i drugih okolnosti, nije realizirao u potpunosti kako je to i zamislio. Ipak, kako smatra, dovoljno da se pošalje jasna poruka. Ta instalacija je realizirana u okviru njegovog projekta ‘Pravda za Bosnu i Hercegovinu’.

– Smatram da samo istina i pravda mogu doprinijeti oporavku čovjeka u Bosni i Hercegovini. Samo na temelju istine i pravde možemo se nadati boljoj budućnosti. Možemo se nadati povratku zapostavljenim vrijednostima, povratku čovjeka čovjeku, povratku čovjeka samome sebi – naglasio je.

Almir Dervišević realizirao je, među ostalim, i ranije u okviru projekta “Pravda za BiH, autobusko stajalište Internacionalni sud pravde” mnoge instalacije poput djela ”Pravda za sve, svi za pravdu”, koje čini prijevod te rečenice na desetke jezika svijeta.

Na to su ga, kaže, motivirale žrtve nepravde, ubijeni, ranjeni, mučeni, pokradeni, obespravljeni građani BiH, žrtve i počinioci zločina i agresije kako iz prijeratnog, tako i iz ratnog odnosno poslijeratnoga perioda.

Konceptualni umjetnik Almir Dervišević rođen je 1972. u Sarajevu, a trenutno živi i radi u Nizozemskoj. Školovao se pri Visokoj školi primijenjenih umjetnosti u Utrehtu i Likovnoj akademiji u Sarajevu, u klasi profesora Mustafe Skopljaka. U periodu 1994. – 2004. studirao je na odsjecima arhitekture, likovne umjetnosti i nastavničkom odsjeku. Diplomirao je 2000. kao likovni umjetnik smjer kiparstvo, a 2004. na nastavničkom odsjeku i stekao zvanje docent likovne umjetnosti.

Related posts

STAV BROJ 824: S DIJASPOROM IGRAMO NA POBJEDU

Urednik BiH Info Desk

EVO NAMA RADOSNA BAJRAMA

Urednik BiH Info Desk

Na krilima snova

Leave a Comment