Kultura

Obilježen Dan Ahdname: Događaj značajan za očuvanje multietničke Bosne i Hercegovine

banner

Udruženje Bosansko-tursko prijateljstvo ”Bosfor” iz Sarajeva i ove godine je akademijom ukazalo na značaj Ahdname sultana Mehmeda Fatiha naglašavajući da je ona najsvjetliji primjer poštovanja ljudskih prava i sloboda, multikulturalnosti, interkulturalnosti, zajedništva i tolerancije.

Na početku akademije koju je u Sarajevu otvorio gradonačelnik Abdulah Skaka istaknuto je da Ahdnama 554 godine od objavljivanja može biti uzoran primjer odnosa jačeg, brojnijeg i moćnijeg prema slabijem i malobrojnijem.

– Mi bismo željeli da i mnoge evropske metropole, poput Sarajeva, budu okićene munarama, crkvenim tornjevima i sinagogama i da svako, bez ikakvog straha, obavlja uzvišeni čin molitve na svoj način – poručio je predsjednik Udruženja ”Bosfor” Rizvan Halilović.

Pozvao je vlasti, nevladin sektor i građane da se bore za ljudsko dostojanstvo i slobode.

Rekao je da ”Bosfor” 12 godina za redom obilježava Dan Ahdname i dodjeljuje priznanja zaslužnima za očuvanje ljudskih prava.

Ove godine dobitnici povelje ”Prijatelj Bosne” su Turska vojna misija u BiH, historičarka Latinka Perović (Srbija) i prof.dr. Robert Donia (SAD).

Dobitnici povelje ”Zlatna Ahdnama” su Raif Dizdrarević, fra Mile Babić i Jovan Divjak.

Dobitnici zahvalnica su, pored ostalih, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović, reis Islamske zajednice Crne Gore Rifat Fejzić i dogradonačelnik Sarajeva Ivica Šarić.

Na Milodražu na dvoru bosanskih kraljeva, 28. maja 1463. godine, sultan Mehmed Fatih Han, nakon osvajanja Kraljevine Bosne, najuglednijem među bosanskim kršćanima fra Anđelu Zvizdoviću, uručio je svoju Ahdnamu kao povelju zaštite prava i sloboda svim kršćanima, koji su slobodni nastavili da žive u svojoj zemlji, pod sultanovom vlašću, u Osmanlijskom carstvu.

FENA/BHDINFODESK

Related posts

XII DANI BOŠNJAČKE KULTURE U LUKSEMBURGU (I)

Urednik BiH Info Desk

Prema Takvimu IZ u BiH mjesec ramazan, mjesec muslimanskog posta i odricanja, ove godine nastupa 27.maja 2017, a prvi teravih namaz će se klanjati iza jacije 26. maja u svim džamijama

Split: Predrag Lucić ispraćen na posljednji počinak uz pjesmu Monty Pythona

Leave a Comment