Kultura

R A M A Z A N: Podsjećanje na osnovne značajke mjeseca Ramazana

U svaku muslimansku kuću stigao je najdraži gost – mubarek mjesec Ramazan. Budimo mu dobročinitelj, sponzor i drag domaćin.

Ramazan je deveti i sveti mjesec islamskog kalendara. To je mjesec posta, ibadeta, dobročinstva i vjerskog preporoda. U njemu je počela objava Kur’ana Božijem poslaniku Muhammedu. Ramazanski post je treći od 5 stubova islama. Postiti je dužan svaki  odrastao i zdrav musliman i muslimanka.

Podsjećamo,  pet stubova islama ili pet  glavnih islamskih dužnosti su : 1. Očitovati pripadnost islamu (Kelimei-šehadet), 2. Klanjati propisane namaze (salat) – svaki dan 5 namaza: Sabah, Podne, Ikindija, Akšam, Jacija, 3. Postiti mjesec ramazan (savm), 4. Davati propisani dio imovine (zekat),  5. Izvršiti propisanu posjetu Kabi (hadž).

Ramazan je mjesec posta, u kojem se od zore do zalaska sunca odričemo hrane, pića, pušenja, spolnih i tjelesnih zadovoljstava, nedoličnog govora i ružnog ponašanja. Ove godine prosječna dnevna dužina posta je 16,5 sati. Post kvari ako se nešto pojede, popije, popuši… Post kvari laž, psovka, ogovaranje, kleveta i strastven pogled.

Ramazansko vrijeme prije početka posta zove se Sehur. Sehur je lakši obrok prije zore, a treba ga obaviti do pred samu zoru (do učenja ezana za sabah).

Imsak je vrijeme poslije Sehura, kad se zaposti. Zaposti se dovom:

“NEVEJTU EN ESUME LILLAHI TE’ALA GADEN MIN ŠEHRI RAMADAN.“ (Odlučih da postim sutra ramazanski post, u ime Allaha)

Iftar je vrijeme nakon završetka posta, kada se uzima obilniji obrok. Iftar obično počinje vodom i datulom. Pred Iftar se uči dova:

“ZEHEBEZ – ZAME’LI VEBTELETIL-URUK VE SEBETEL-EDYRU INSA-ALLAH” (Allahu postio sam u Tvoje zadovoljstvo, vjerujem u Tebe i iftarim se opskrbom koju si mi Ti dao)

Od posta su izuzeta djeca prije puberteta i mentalno zaostale osobe. Post mogu odgoditi, ali  kasnije nadoknaditi, žene u vrijeme mjesečnice, u trudnoći i dok doje, putnici, bolesnici, ratnici, radnici na teškim poslovima i iznemogli u starosti.

Ramazan je vježba izdržljivosti, snage , volje i vjere. Ramazanski post nije samo ustezanje od jela i pića, već pokušaj učvršćivanja i oplemenjivanja ljudskog karaktera: dodatnom strpljivošću, mirotvorstvom, suosjećanjem, pažnjom, dobrotom… Tokom ramazana posebna važnost se pridaje čistoći duše i tijela.

Za vrijeme ramazana u džamijama se održavaju sijela (Mukabele) na kojima se uči i tumači Kur’an i klanjaju Teravih namazi (koji traju duže od redovnih, nisu obavezujući), a kod kuća se uči Kuran, pomažu siromašni,  dočekuju i posjećuju rođaci, komšije, prijatelji.

Koristi od posta su: jačanje volje, izdržljivosti, vjere, učvršćivanje karaktera uskraćivanjem sebi ispunjenja osnovnih ljudskih potreba (hrana, piće, zadovoljstva) i čišćenje organizma od nakupljenih toksina.

Tokom posta koža postaje čista, a popravlja se raspoloženje. Postom se iz tijela oslobađaju pohranjeni toksini (otrovi), jer se iz masnog tkiva postom troše rezerve.

U ramazanu poseban značaj ima 27-ma ramazanska noć koja se zove Lejletul-Kadr. Vjeruje se da je u toj noći božiji poslanik Muhammed počeo primati prve ajete (stihove) Božije objave –  Kur’ana.

Ramazanski post završava blagdanom, koji se zove Ramazanski bajram. Bajram je veselje nakon ispunjenih vjerskih dužnosti. Bajram traje 3 dana. Na Bajram se ujutro klanja Bajram namaz.

Završetkom ramazana, a prije Bajrama, muslimani siromašnima daju materijalnu pomoć u novcu ili namirnicama. To darivanje zovemo Sadekatul – fitr ili zekatul-fitr. Ove godine vitre iznose po osobi 10 američkih dolara.

I ove godine srpski šovinisti i nacionalisti potrudili su se da pokvare radost ramazana. Na zaprepašćenje muslimana Srbije, zaprepašćenje muslimana BiH,  srpske vlasti Srbije su  pred očima cijelog svijeta uz pomoć komunalnih službi i  žandarmerije u ranim jutarnjim satima 26.maja porušili džamijski objekat u Zemun polju u Beogradu. Rušenje je pokušato dan ranije, ali ga je spriječila masa muslimanskih vjernika, koji su objekat u izgradnji štitili svojim tijelima.  Ovaj događaj je iznenađenje samo za neuke i neinformisane. To je samo nastavak srpskog terora nad Bošnjacima, koji traje stoljećima. Sjetimo se da je samo u Beogradu nekad bilo 400 stotine džamija, a sada ih nema ni za prste jedne ruke. I dok i danas, inatno prkosi srpska crkva nezakonito izgrađena 1996. godine  u dvorištu Fate Orlović u Konjević Polju, na njenom zemljištu, u njenom dvorištu, muslimanima Srbije se uskraćuje pravo da vlastitim sredstvima na vlastitom  zemljištu podignu objekat u kome bi mogli vršiti vjerske obrede i organizirati vjerski život.

Bez obzira na ovakve potresne događaje, muslimani BiH, kao i muslimani Srbije i drugih područja bivše Jugoslavije, provešće ramazanske dane u dobru raspoloženju, sa vjerom u bolje.

Ramazan Šerif Mubarek Olsun!

 

Burlington, 26.maja 2017                                      Zijad Bećirević

Related posts

BANJA LUKA KONAČNO DOBILA GRB GRADA Od Šehitluka do Stričića

Koronavirus “dohakala” Izetu Fazlinoviću

Urednik BiH Info Desk

Razgovor s povodom ZAŠTO JE ZABRANJEN BOSANSKI JEZIK – NOVO HIT IZDANJE „BOSANSKE RIJEČI“ IZ TUZLE

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment