BiH dijaspora

Australija: Bosanskohercegovačka dijaspora organizuje iftar u Parlamentu Novog Južnog Velsa

banner

Đemila Talić-Gabriel, počasna konzulica BiH u Novom Južnom Velsu, u utorak 30. maja prvi put u historiji bosanskohercegovačke dijaspore organizovat će iftar u Parlamentu Novog Južnog Velsa.

Talić-Gabriel je nakon dvomjesečnih pregovora sa ministrima, a uz veliku pomoć Davida Clarkea, predstavnika vladajuće stranke Liberala, oddržavnih vlasti Australije uspjela dobiti odobrenje za organizaciju iftara.

Ona i njen suprug, uspješni australski biznismen Chris Gabriel s radošću su prihvatili odgovornost organizacije ovog historijskog događaja za sve Bosance i Hercegovce u Australiji, jer uprkos ogromnim troškovima, želja im je predstaviti BiH u najljepšem svjetlu.

Kako bi prvi iftar u Parlamentu Novog Južnog Velsa prošao u savršenom redu, počasna konzulica angažirala je tim stručnjaka, a svaki pojedinac angažiran je volonterski, osjećajući se počastvovanim što će doprinijeti pisanju nove historije ugleda Bosne i Hercegovine.

“Moram naglasiti da su Islamska zajednica i ABHCA pružili nesebičnu pomoć u organizaciji. Također, u Parlamentu će biti dozvoljeno klanjanje teravije. Iftaru će uz razne ministre iz stranke liberala i laburista prisustvovati tri imama, dva katolička svećenika, konzuli drugih zemalja i vrh tužilaštva. Glavni gost večeri bit će Edhem Eddie Čustović, profesor na Univerzitetu LaTrobe, koji će u desetominutnom obraćanju opisati vlastiti životni put od izbjeglice do priznatog profesora. Među učesnicima programa bit će i Rijan Hamidović, bivši član Hora Hazreti Hamza koji trenutno živi u Sydneyju”, kaže Talić- Gabriel i naglašava da će događaj pratiti predstavnici SBS, te ABC radija i televizije.

Uspješna Bosanka zahvalila se svom timu koji vrijedno vrši posljednje pripreme za iftar, a koji čine Edina Kamenjaš, koja je zadužena za program, Emina Kamenjašević Ramić za uređenje sale, Mirsada Alemić Helać za pozivnice, Emin Šerifović za tehničku stranu programa, Fahir Zečević – novinar za video i fotografije, dok će program voditi Maida Vugdalić.

FENA/BHDINFODESK

Related posts

IGK: Na Dan ljudskih prava, jako je važno da BiH dobije zakon o zabrani negiranja genocida

Urednik BiH Info Desk

U NEDJELJU JAVNI SKUP U BEČU POVODOM MEĐUNARODNOG DANA BIJELIH TRAKA

Urednik BiH Info Desk

Željko Komšić razgovarao sa baronesom Arminkom Helić

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment