Kultura

Mubarek mjesec: Top sa sarajevske Žute tabije označio početak ramazana i unio radost u srca vjernika

banner

Pucanj iz topa sa sarajevske Žute tabije začuo se tačno u 20:22 sati, a time je označen početak svetog muslimanskog mjeseca ramazana.

Pucanj iz topa sa sarajevske Žute tabije začuo se tačno u 20:22 sati, a time je označen početak svetog muslimanskog mjeseca ramazana.

Ramazan je u domove muslimana unio posebnu radost, a ramazanska atmosfera večeras se itekako mogla osjetiti na ulicama glavnog grada Bosne i Hercegovine. Pucanjem iz topova sa Žute tabije i Mojmila u Sarajevu će se tokom ramazana, kao i prethodnih godina, označavati vrijeme iftara.

Pucanje topova sa uzvisina iznad gradova u mjesecu pobožnosti i skrušenosti višestoljetna je tradicija bosanskih muslimana, koja se za vrijeme bivše Jugoslavije nije praktikovala. Ta tradicija ponovo je oživjela devedesetih godina i njeguje se do danas.

Hiljade vjernika svake večeri mjeseca ramazana čekaju pucanj, koji im signalizira da je vrijeme da se okupe oko sofre i započnu iftar nakon cjelodnevnog posta.

Ramazan je mjesec posebnih ibadeta, molitve, pokajanja, praštanja, duhovnog čišćenja i uzdizanja, intenzivnog međuljudskog susretanja, a muslimani u Bosni i Hercegovini, pored posta i klanjanja teravih-namaza, uče Kur’an, organizuju zajedničke iftare i sehure.

Prema vjerovanjima muslimana ovo je najodabraniji mjesec u godini, a u njemu je najodabranija noć Lejletu-l-kadr u kojoj je počelo spuštanje Božje objave Kur’ana i noć lejletu-l-Bedra, historijski događaj koji je usmjerio povijest islama.

Redakcija portala Klix.ba I redakcija BHDINFODESKA  svim muslimanima žele da predstojeće mubarek dane provedu u dobrom zdravlju, duševnom miru i blagostanju, zajedno sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama. Ramazan Šerif Mubarek Olusun!

Klix/BHDINFODESK

Related posts

„Književnost bosanskohercegovačke dijaspore u Skandinaviji“: Kapitalno djelo u prikazu bh. književnog stvaralaštva u dijaspori Skandinavije

BHD Info Desk Administrator

Sarajevska promocija knjige “Rat je mrtav, živio rat”

Urednik BiH Info Desk

Direktor fotografije Kenny Nalbant Suleimanagich: Film je moj život!

Editor

Leave a Comment