BiH dijaspora

BADEU stvara evropsko jato bosanskih akademskih zajednica: Naredno okupljanje 25. novembra u Frankfurtu

Sa Bosanskim Akademskim Društvom u EU (BADEU) stvara se evropsko jato bosanskih akademskih zajednica, koje obilježavanjem skoro hiljadugodišnje bosanske državnosti u Evropi, unosi novi vjetar u promjenu svijesti o bosanskom identitetu u Evropi. Ova naša manifestacija sve više poprima obrise projekta koji nudi mir i suživot na Balkanu. Manifestaciju dobrosusjedstva koju je započeo ban Kulin dozvoljavajući slobodnu trgovinu državljanima susjedne države 1189. godine, nastavlja upravo ovaj projekat.

Jedan od dokaza da se nalazimo na ispravnoj strani historije je i podrška od strane vladajućih struktura u zemljama u kojima se obilježava 29.august 1189.  Sve više ministara i predsjednika država učestvuje u ovom projektu mira i dobrosusjedstva.

Sklopom historije, kulture i nauke, izborom i nagradjivanjem studenata i naučnika bosanskog porijekla u evropskim državama, unešen je novi kvalitet koji potvrdjuje narodnu izreku: „Od Kulina bana do boljih, sretnijih dana“

Zbog toga još jednom dostavljamo linkove snimaka/informacija o obilježavanju Rodjendana u Sloveniji, Austriji i Danskoj:

u Danskoj:

u Austriji:

Beč: Kulturna manifestacija „833 godine Povelje Kulina bana“ – YouTube

833. Rodjendan Bosne u Beču

U Sloveniji:

Završena manifestacija Dani Bosne u Sloveniji (bads.si)

Bosansko Akademsko Društvo Njemačke organizira obilježavanje ovog, za nas, najznačajnijeg datuma bosanske historije , 25. novembra u Frankfurtu.

Planirana je manifestacija i u Francuskoj.

Nadamo se kasnije da će ovaj bosanski miris da predje i na druge kontinente na kojima se nalaze Bosanke i Bosanci i koristimo ovu priliku da ih pozovemo i sljedeće godine u još većem broju zemalja obilježimo Rodjendan Bosne/ dan potpisivanja Povelje bana Kulina, 29.08.1189.

Pozivamo sve akademske gradjane u zemljama EU da se priključe projektima BADEU:

BADA-BosanskoAkademskoDruštvoAustrije

BADS – Bosansko akademsko društvo Slovenije

BADEU

Related posts

“Wizz Air” odgađa dio letova iz Sarajeva

Urednik BiH Info Desk

Mustafa Mehuljić: Vrhunski ekspert kompjuterskog inžinjeringa u Njemačkoj

Urednik BiH Info Desk

Demograf Aleksandar Čavić: Bosna i Hercegovina danas ima više ljudi u dijaspori nego u domovini

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment