Kultura

NJUJORK: BOSANSKOHERCEGOVAČKI FILM FESTIVAL PREDSTAVLJA ČLANOVE ŽIRIJA ZA 2018. GODINU!

banner

Bosanskohercegovački film festival (BHFF) predstavio je žiri za ovogodišnji, 15-ti po redu festival, akademsku radnicu Jasminu Husanović, ilustratora i autora Mirka Ilića i kustosicu Anu Janevsku.

Žiri će razmatrati ovogodišnji filmski program te odabrati dobitnike festivalskih nagrada za najbolji igrani film, najbolji kratki film, najbolji dokumentarni film i najbolju glumačku izvedbu.

Filmovi na festivalu će također biti kandidati i za nagradu publike (“Zlatnu jabuku“) za najbolje filmsko ostvarenje, a pobjednici će biti proglašeni za vrijeme festivala od 12. do 14. aprila 2018. godine u SVA teatru u Njujorku.

U proteklih šest godina BHFF je predstavio ukupno 18 članova žirija, među kojima su bili predstavnici bosanskohercegovačke, američke i međunarodne filmske, umjetničke i književne zajednice.

Članovi BHFF žirija su svojim kritičkim i kustoškim radom doprinijeli značaju filmova prikazanim na BHFF-u.

Jasmina Husanović je docentica i šef katedre za kulturološke studije na Filozofskom fakultetu u Tuzli, doktorirala je 2003. godine na odsjeku Međunarodne politike na Univerzitetu Aberystwyth u Velikoj Britaniji, s tezom pod imenom “Preoblikovanje političke zajednice i emancipativne politike: Ogledi o BiH.”

Njeni istraživački radovi bave se kulturaloškom i političkom teorijom i praksom u odnosu na politiku svjedočenja, ravnopravnosti i solidarnosti, upravljanje životom i kulturom traume, kao i emancipativnom politikom s fokusom na presjek društvenih domena u produkciji kulture i znanja (kritičke pedagogije u umjetnosti, obrazovanju i aktivizmu).

Mirko Ilić je međunarodno priznati grafički dizajner, rođen u BiH, a u Evropi je crtao stripove, ilustracije, umjetničke postere, knjige i omote albuma.

Kada je došao u SAD, postao je art direktor međunarodnog izdanja magazina “Time“.

Poslije toga je prešao na poziciju art direktora za Op-Ed stranice novina “New York Times“, a 1995. godine je osnovao svoju kompaniju Mirko Ilić Corp., koja nudi dizajn za širok i raznolik sloj klijenata, od pro bono organizacija do luksuzne hotelijerske industrije.

Njegov rad je često nagrađen i izložen kao dio kolekcija u Smithsonian muzeju i MoMa u Njujorku, a sa Miltonom Glaserom je napisao knjigu “Dizajn neslaganja“.

Ana Janevski je kustosica na odsjeku za medijsku umjetnost i performans u Muzeju moderne umjetnosti (MoMa) u Njujorku.

Organizirala je nekoliko važnih projekata, uključujući nastupe i izložbe Anne Teresa De Keersmaeker, Jerome Bel, Yvonne Rainer, Simone Forti, Martha Rosler, Rabih Mroué i Akram Zaatari, saopćeno je iz BHFF-a.

Jasmina HusanovićMirko IlićAna Janevski

Related posts

Bošnjački kulturni centar „Hajr“ Bonn / Promovirana knjiga “Teško da sam bio dijete” Amira Šečića iz Srebrenice

RIFET BAHTIJARAGIĆ – DOBITNIK “MALOG PRINCA” – KANDIDAT ZA NOBELA

Editor

NOVI BROJ STAVA U BIH I DIJASPORI

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment