Muzika

Sevdah Takht uskoro na turneji po dijaspori: Damir Imamović objavio video spot za pjesmu “Tambur”

banner

Tri stotine godina star tekst “Tambur bije Čelebija Mujo” i muzika Damira Imamovića ujedinjeni su u pjesmi “Tambur” s Damirovog albuma “Dvojka”, koja je sada dobila i svoj video spot.

Novi video predstavlja Damirov povratak saradnji s Amerom Kapetanovićem, fotografom i videografom zaslužnim za predivne spotove “Hajrija”, “Mladost” i “Sarajevo”.

“Tambur” donosi priču o Damirovoj potrazi za vlastitim instrumentom. Odrastajući pod opsadom, gitaru počinje svirati kao petnaestogodišnjak u, kako sam kaže, “podrumu, iz dosade”. Radeći kao producent izdanja nekoliko sazlijskih albuma (Ćamil Metiljević 2014., Jusuf Brkić 2015., Zekija Ćuturić i Ćamil Metiljević 2018.), Damir se zaljubljuje u zvuk saza i zajedno sa graditeljem sazova Ćamilom Metiljevićem počinje raditi na instrumentu koji bi kombinirao mogućnosti gitare sa rezonancijom saza. Instrument “tambur” ime je dobio upravo po pjesmi “Tambur bije Čelebija Mujo”.

Spot je sniman na lokacijama u zapadnoj Hercegovini i u majstorskoj radionici Ćamila Metiljevića u Hrasnici.

Nakon izuzetno uspješne godine i koncerata širom Evrope, ali i Sjedinjenih Država, Kine, Turske…, Damir sa svojim bendom kreće na put već krajem marta i stiže u Amsterdam, Kopenhagen, Tilburg, Aarhus, Aalborg, Odensee, Podgoricu, Tribalj…

Related posts

Sarajka s američkom adresom Selma Rebihić, objavila je singl prvijenac “Na brzaka”

BHD Info Desk Administrator

Britanski muzički magazin Songlines, dodijelio nagradu “The Best of Europe” Damiru Imamoviću

BHD Info Desk Administrator

Neno Murić učestvuje na CMC festivalu: Pokazat ćemo da se u BiH muzika još uvijek stvara dušom

Editor

Leave a Comment