Svijet

Kanađani u aprilu obilježavaju mjesec sjećanja, osude i prevencije genocida

banner

Tokom ovog mjeseca Kanađani jačaju uspomene na žrtve genocida i razmišljaju o osnovnim uzrocima genocida, tako da se on više nikada ne ponovi. Kroz historiju su generacije trpile neizbrisive posljedice genocida, uključujući holokaust i genocid u Srebrenici. Naša je kolektivna odgovornost da odajemo počast žrtvama i preživjelima genocida i dajemo im svoj glas učeći o tim stravičnim događajima i osiguravajući da sačuvamo istinu o njima. Kanađani pamte i poštuju hrabrost i otpornost preživjelih žrtava genocida u Srebrenici i njihovih potomaka. Kanada je postala dom mnogih od njih, koji su dali svoj doprinos u institucionalizaciji istine i pravde.
Rezolucijom Parlamenta Kanade iz 2015. godine mjesec april je proglašen mjesecom razvijanja svijesti o potrebi borbe protiv genocida, protiv negiranja genocida, mjesec odavanja počasti žrtvama i razvijanja svijesti o prevenciji genocida. Iste godine Parlament Kanade je na prijedlog člana Parlamenta Brian Masse usvojio drugu rezoluciju o genocidu u Srebrenici kojom je genocid u Srebrenici zajedno sa još pet najvećih genocida 20. vijeka, ušao je u memorisanje genocida u Kanadi. 
Institut za istraživanje genocida se zahvaljuje članu Parlamenta Kanade Brian Masse, pokrovitelju ove rezolucije i velikom prijatelju Bosne i Hercegovine. Zahvaljujemo se i članovima Parlamenta Kanade Irwin Cotler i Stephen Dion, koji su takođe javno govorili o genocidu u Srebrenici u zakonodavnom tijelu Kanade.
U rezoluciji se između ostalog piše: “Po mišljenju Kanadskog parlamenta, povodom dvadesete godišnjice od genocida u Srebrenici 11. jula 2015. godine, Parlament podržava svoju rezoluciju o genocidu u Srebrenici od 19. oktobra 2010. godine kojom je 11. juli proglašen Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici u Kanadi. Genocid u Srebrenici i Dan sjećanja na genocid postaju sastavni dio aktivnosti u mjesecu aprilu u kome se razvija svijest o potrebi borbe protiv genocida, odaje počast žrtvama i razvija svijest o prevenciji genocida, u navedenim izmjenama Parlament podržava rezoluciju M- 587 od 24 aprila 2015“.

I ovoga aprila Institut za istraživanje genocida Kanada  poziva na zajedničko djelovanje i borbu protiv negiranja genocida. Veoma je bitno da se genocid u Srebrenici i slični zločini spriječe širom svijeta. Lekcije holokausta i genocida u Srebrenici danas stoje kao važna opomena i poziv na odgovornost svih nas da radimo na prevenciji genocida i drugih ratnih zločina. Institut za istraživanje genocida Kanada ostaje posvećen misiji čuvanju istine i istraživanju zločina genocida u Srebrenici i svijetu. Istovremeno radimo na podizanju svijesti o važnosti rada protiv govora mržnje i negiranja genocida.
Naučno saznanje, stečeno naučnim istraživanjima o genocidu i drugim oblicima zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, pored naučnog doprinosa, najneposrednije je u funkciji izgradnje, očuvanja i razvoja mira, sloboda i prava, solidarnosti, uzajamnosti, jednom riječju svih proklamovanih principa i vrijednosti u najvišim dokumentima Ujedinjenih nacija, čije uvažavanje i ugrađivanje u temelje ljudskog društva obezbjeđuje razvoj boljeg i pravednijeg svijeta, kao ideala kome treba da teži savremena civilizacija.
Kanada je dala veliki doprinos istini i pravdi i tako je učinila veliki korak ka prevenciji u borbi protiv genocida u svijetu. Istovremeno Kanada je doprinijela miru i sigurnosti u Bosni i Hercegovini i regionu koji se moraju bazirati na istini, pravdi i kulturi sjećanja. Kanada je primjer kako se institucionalno treba odnositi prema kulturi sjećanja upotrebom naučno istraživačkih, sudskih i historijskih činjenica, koji je ujedinio sve značajnije institucije, organizacije i pojedince, prijatelje i aktiviste istine i pravde u Kanadi u procesu borbe protiv negiranja genocida i revizije sudskih, naučno istraživačkih i historijskih činjenica. To je značajan korak u nastajanju tako potrebne koalicije za mir, sigurnost i saradnju utemeljene na istini i pravdi.  
Genocid u Bosni i Hercegovini je grijeh čovječanstva, a krivnja zločinaca.  

Institut za istraživanje genocida Kanada 

Related posts

Broj ubijenih u Gazi prešao 8.000

Urednik BiH Info Desk

Sjećanje na Grahama Bamforda: Britanca koji se u Londonu 1993. živ spalio zbog agresije na Bosnu i Hercegovinu

Urednik BiH Info Desk

Christian Schmidt dobio jakog protukandidata za nasljednika Valentina Inzka

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment