Moj stav

Šef ukrajinske diplomatije Kuleba: I dalje zahtijevamao povratak ikone

banner

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmytro Kuleba oglasio se danas nakon jučerašnjih izjava predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika u vezi ikone koju je 14. decembra 2020. poklonio ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu.

“Ukrajinska ikona opekla je ruke čak i iskusnim ciničnim ruskim diplomatama koji su je se odrekli. Ali gospodin Dodik i dalje laže, nadmašujući svoje starije prijatelje. Ukrajina i dalje zahtijeva povratak ikone”, naveo je ukrajinski ministar na Twitteru.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik jučer je izašao iz bolnice i održao pres-konferenciju. Prvi put se oglasio i o ikoni optužujući medije iz FBiH da su izmislili aferu. 

“Ukrajina nikada nije postavila pitanje nestanka te ikone. Radi se o porodičnoj ikoni. Ni dan danas organi vlasti nisu tražili tu ikonu. To što ste vi dobili redakcijski zadatak da izmislite priču, to je vaš problem. Ambasador je rekao “na bazi medijskih izvještaja”, kojih medijskih izvještaja? Ikona je tu, gospodin Lavrov je smatrao da je treba vratiti. Ja ću sada pozvati ljude koji su mi dali tu ikonu i javno vratiti. Ništa nema tu inkrimisano nego smišljate laži da pokrijete poteze Komšića i Džaferovića”, naveo je Dodik.

Ikonu koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio minstru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu u Bosnu i Hercegovinu vratio je Željko Samardžija, ambasador BiH u Ruskoj Federaciji. On je ikonu predao u kabinet Milorada Dodika. 

U noti koji je od Ruske Federacije dobila Ambasada BiH u Moskvi, kako kaže Samardžija moli se poklonodavac da putem zvaničnih agencija, prije svega Interpola izvrše provjere o porijeklu ikone.

Ambasada Ukrajine u BiH zatražila je informacije od MVP BiH kako je ikona ušla u BiH. 

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine 18. decembra je formiralo predmet, kako bi izvršilo provjere „u vezi s ikonom Svetog Nikole koju je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, poklonio ministru Sergeju Lavrovu“, ali do danas nisu zatražili provjere putem Interpola. 

Patria

Related posts

J A J A R A

BHD Info Desk Administrator

Tužiteljica Baig: Srebrenica je bila Mladićeva operacija

BHD Info Desk Administrator

Komisije RS-a sa „zadatim“ ciljevima

Leave a Comment