Moj stav

Azem Vlasi: Dodika i Inzka treba krivično goniti na sudovima

banner
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je prošle sedmice gostujući u emisiji “Ćirilica” na srbijanskoj Happy TV iznio niz uvreda na račun bošnjačkog naroda.

Tom prilikom je ponovo negirao genocid u Srebrenici, te poručio da je od toga napravljen mit.

– “Bošnjaci su sebe proglasili Bošnjacima tek 1993. godine, dotle su bili muslimani. Taj narod, a nema naroda bez mita i identifikacije, nema ni svoj jezik, ni svoje pismo, ni istoriju. Neko je pokušao da od toga napravi mit koji bi okupljao taj narod. Kao što Srbi imaju kosovski mit, tako je i ovdje trebalo da se napravi mit koji treba da ojača identitet Bošnjaka”, rekao je, između ostalog, Dodik.

Svoj komentar za Vijesti.ba je dao politički analitičar Azem Vlasi.

– Nemam uvida u to da li je iko reagovao i kako na skandalozno istupanje Milorada Dodika nedavno na Happy TV u Beogradu. Poslije takvog izliva mržnje protiv Bošnjaka koje naziva izmišljenim narodom bez identiteta, bez jezika, kulture,  istorije i tradicije, a Bosnu naziva izmišljenom državom koja je, po njemu  zapravo Srbija, poslije takvog negiranja počinjenih zločina i promoviranja fašističkih ideja, njemu je mjesto pred sudom i to po odredbama Krivičnog zakona za širenje nacionalne i vjerske mržnje, promoviranje fašističkih ideja i zloupotrebe službene dužnosti za djelovanje protiv svoje države, kaže Vlasi i dodaje:

– Bošnjacima se u principu divim na trpeljivosti, ali taj Dodik, ako se i poslije ovoga smije pojaviti u Sarajevu, onda sa njihovim ponosom nešto nije u redu. Zamislite da se poslije takve izjave o bosanskim Srbima Šefik Džaferović ili Željko Komšić pojavi u Banja  Luci.

Vlasi je ogorčen i ponašanjem visokog predstavnika Valentina Inzka.

– A za Valentina Inzka treba poslati zahtjev austrijskim sudbenim vlastima da ga krivično gone za saučešnistvo, pošto ne koristi svoja ovlašćenja da preduzme mjere protiv njega zbog takvog krivičnog djela, kaže Vlasi.

Related posts

ANALIZA ISLAM I EVROPA: Bosna je primjer kako se stvara liberalni islam

Urednik BiH Info Desk

BiH ima novo Vijeće ministara – Program reformi poslan u NATO

Editor

FARUK TIČIĆ: BOŠNJACI OPET U FOKUSU PAŽNJE

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment