BiH dijaspora

Bosna i Hercegovina/ Hrvatska: Ko može zadržati dvojno državljanstvo?

banner

Državljanin BiH koji nije Hrvat ili nije bračni drug hrvatskog državljanina ne može zadržati državljanstvo BiH ukoliko želi postati državljanin Hrvatske, uprkos tome što dvije države imaju ugovor koji bi trebalo da reguliše pitanje dvojnog državljanstva.

Naime, kako je Nezavisnim novinama nakon nekoliko pokušaja dobijanja odgovora pojašnjeno iz Konzularnog odjeljenja Ambasade Hrvatske u Sarajevu, samo Hrvati u BiH mogu biti sigurni da će moći zadržati državljanstvo BiH ukoliko dobiju prijem u hrvatsko državljanstvo.

U Konzularnom odjeljenju su nam objasnili da je zakon u Hrvatskoj takav da bilo koja osoba koja želi uzeti hrvatsko državljanstvo mora priložiti dokaz o otpustu iz stranog državljanstva.

“Temeljem člana 8 Zakona o hrvatskom državljanstvu, stranac može steći prirođenjem hrvatsko državljanstvo ako udovoljava pretpostavkama: ako je navršio osamnaest godina i nije mu oduzeta poslovna sposobnost, da ima otpust iz stranog državljanstva, da živi u Republici Hrvatskoj s prijavljenim boravkom osam godina neprekidno prije podnošenja zahtjeva i da ima status stranca na stalnom boravku u Republici Hrvatskoj, da poznaje hrvatski jezik, latinično pismo, hrvatsku kulturu i društveno uređenje i da poštuje pravni poredak i običaje u Republici Hrvatskoj”, objasnili su oni. Dodali su i to da osobe rođene na području Republike Hrvatske i imaju stalni boravak u Republici Hrvatskoj mogu prirođenjem steći hrvatsko državljanstvo, ali samo ukoliko prilože otpust iz stranog državljanstva.

“Stranac koji na privilegirani način (brak, hrvatski iseljenici i pripadnici hrvatskog naroda) stječe hrvatsko državljanstvo ne mora priložiti otpust iz stranog državljanstva, što znači da stjecanjem hrvatskog državljanstva zadržava i strano, te postaje dvojni državljanin. U članu 2 Ugovora između Republike Hrvatske i BiH o dvojnom državljanstvu, državljanin BiH koji posjeduje ili je stekao državljanstvo Republike Hrvatske na način i u postupku koji je utvrđen propisima Republike Hrvatske, neće izgubiti državljanstvo BiH”, navedeno je. Ovo, praktično znači da samo Hrvati i njihovi bračni drugovi mogu da zadrže državljanstvo BiH.

S obzirom na to da ugovor o dvojnom državljanstvu predviđa da državljani Hrvatske ne moraju da se odreknu hrvatskog državljanstva kada žele da steknu bh. državljanstvo, proizlazi da građani Hrvatske i BiH nemaju jednaka prava koja proističu iz ovog ugovora.

Moguće je da je to razlog zbog kojeg je iz RS u odgovoru na 496. pitanje iz poglavlja o političkim kriterijumima upitnika EU odgovoreno da Hrvatska i BiH zapravo nemaju sporazum o dvojnom državljanstvu, nakon čega je nastupila konfuzija u vezi sa ovim pitanjem. Iz Biroa Vlade RS za odnose sa javnošću ni nakon osam dana nismo dobili odgovor na pitanje ko je poslao u upitnik EU da Hrvatska i BiH nemaju sporazum o državljanstvu.

Podsjećanja radi, iz Direkcije za evropske integracije BiH nam je rečeno da se očekuje da se sastane radna grupa koja bi usaglasila odgovor na 496. pitanje, na način da se ovo pitanje do kraja pojasni, međutim nije jasno kada će se to desiti, niti koja formulacija će na kraju biti primijenjena.

 

Related posts

Nema zaraženih osoba: Radnici iz BiH na gradnji italijanskog mosta u Genovi rade punom parom

Editor

ZAGREB: MEMORIJALNI DANI ŠEFIKA PEZEROVIĆA I POGINULIH BOŠNJAKA BRANITELJA U DOMOVINSKOM RATU

BHD Info Desk Administrator

IGK: Bez obzira na napade mi nikada nećemo bježati od istine

Editor

1 comment

Leave a Comment